hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Agymosás náci módra
Az antiszemita propaganda hosszú távú hatásai

2015. 07. 02.
Amerikai és svájci kutatók olyan, 1996 és 2006 között végzett felméréseket vetettek össze, amelyek – többek között – a zsidókról alkotott véleményükről faggatták a megkérdezetteket. A németországi általános társadalmi felmérés 5300 ember véleményét gyűjtötte össze 264 városból életkor, nem és lakóhely szerint.

Az eredmények szerint azok a megkérdezettek, akik több kérdésben is konzisztensen negatívan nyilatkoztak a zsidóságról, a harmincas években születtek és/vagy jártak iskolába. Ötven évvel a náci uralom után is bennük élt legerősebben az antiszemitizmus. „Nem csak arról van szó, hogy a náci iskolarendszer hatékony volt, vagy hogy ha valaki fiatal korban egy totalitárius rezsim alattvalója lesz, akkor az befolyásolni fogja a gondolkodásmódját” – jegyezte meg Hans-Joachim Voth, a Zürichi Egyetem oktatója, a tanulmány egyik szerzője. „A megdöbbentő az, hogy ezek a dolgok később sem múlnak el.”

Az 1933 és 1945 között beiskolázottak szisztematikusan a náci propagandát hallhatták az iskolákban, de a későbbi antiszemitizmusuk mértéke attól is függött, hogy olyan területről származtak-e, ahol a zsidósággal szembeni ellenérzések már a nácik megjelenése előtt is erősek voltak. Ehhez a kutatók összevetették a korábbi szavazások adatait, egészen az 1890-es évekig visszamenőleg. Megállapították, hogy az antiszemita pártok tradicionális hídfőállásain élők negatívabb véleménnyel voltak a zsidókról. „A náci iskolák hatékonysága nagyrészt attól függött, hogy a gyerekek olyan környezetben nőttek-e fel, ahol már eleve antiszemita nézeteket sulykoltak beléjük. Ez azt sugallja, hogy az indoktrináció működik, méghozzá egészen meglepő mértékben, de az is számít, hogy az embe­rek meglévő nézeteire erősít-e rá” – összegezte Voth.

Benjamin Ortmeyer, a frankfurti Goethe Egyetem kutatója szerint a tanul­mány következtetései nagyon is hihetőek. „A propaganda jelentőségéről még nem volt sok szó. A náci tömeggyilkosságok mellett az agymosás kérdését eddig nagyrészt figyelmen kívül hagyták.” Ugyanakkor persze nehéz szóra bírni azt a korosztályt, amelynek tagjai épp a náci uralom alatt voltak fiatalok. Míg a holokauszt túlélői már elmondták, milyen megaláztatásokban volt részük iskolatársaik részéről, a nem zsidó németek többnyire csak úgy emlékeztek vissza erre az időszakra, hogy „békés” volt és „vidám”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!