hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Nyugat cserbenhagyja a menekültáradattal küzdő Törökországot
Önpusztító rövidlátás

2015. 06. 25.
A Hetek múlt heti számában amellett érveltünk, hogy a nemzetközi közösségnek azonnali és hathatós segítséget kellene nyújtania azoknak a Szíriával és Irakkal szomszédos országoknak – elsősorban Törökország­nak, Jordániának és Libanonnak –, amelyekbe a két országból összesen mintegy négymillió menekült érkezett az elmúlt időszakban. Mára vilá­gossá vált, hogy ha a nemzetközi közösség nem szánja el magát arra, hogy dollármilliárdokkal segítse Szíria és Irak szomszédait, egyszerre lesz okozója és elszenvedője – legalábbis Európában – a második világháború óta példátlan humanitárius katasztrófának.

Az EU-tagországok kormányai egyelőre mintha nem érzékelnék a helyzet súlyosságát: miközben a kontinens déli és keleti államaiban végletekig fokozza a társadalmi feszültséget 100-150 ezer menekült/bevándorló érkezése, addig csak Törökországban több mint kétmillió ember keresett menedéket a Szíriában és Irakban tomboló erőszak elől. Mint arról beszámoltunk, a NATO külügyminisztereinek májusi törökországi találkozóján Ahmet Davutoglu török miniszterelnök arról beszélt, hogy a hozzájuk érkező menekültek élelmezésére, egészségügyi ellátására és oktatására hat és fél milliárd dollárt költöttek, ám a nemzetközi szervezetek ehhez csupán 350 millió dollárral járultak hozzá.

Süket fülek

Az elmúlt egy hét során tovább mélyült a dél-törökországi válság a szíriai kurd felkelőknek az Iszlám Állam (IÁ) ellen indított offenzívája nyomán, miközben a nemzetközi közösség – többek között azok az országok az Egyesült Államoktól Szaúd-Arábiáig, amelyek tevékenyen hozzájárultak, hogy Irakban és Szíriában elszabaduljon a pokol – továbbra sem reagál a török kormány segítségkérésére.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!