hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Horror az erdélyi kiránduláson
Ki felel a 14 éves Tamás haláláért?

2015. 07. 04.
Június legelején egy iskolai kiránduláson vízbe fulladt egy 14 éves magyarországi fiú Erdélyben. A jéghideg vizű Szent Anna tóba a szülők előzetes tudta és beleegyezése nélkül engedték be a gyerekeket a tanárok, akiknek a visszaemlékezése lényegi pontokon eltér a gyerekek beszámolóitól. Az iskola közleményében semminemű felelősséget nem vállal az esettel kapcsolatosan, az ügyet a román hatóságok vizsgálják.

Az alsónémedi általános iskola honlapjáról kiderül, hogy a település erdélyi testvérvárosának, Nagyajtának az iskolájával 24 éve szerveznek csereprogramokat. Az iskola legjobb tanulóit jutalomképpen idén is elvitték egy ötnapos kirándulásra. A 9 felnőttből és 36 diákból álló csoport a harmadik nap délutánján a Szent Anna tóhoz is ellátogatott, ahol a gyerekeket – a diákok szerint tízet, a tanárok szerint csak hármat - beengedték a vízbe úszni, jóllehet ez a program az előzetesen kiadott tájékoztatóban nem volt feltüntetve. Az egyik hetedikes fiút, Jobbágy Tamást, aki máig tisztázatlan körülmények között a tóba fulladt, múlt szombaton temették el Alsónémediben. A fiú versenysportoló volt, jó úszó hírében állt.

Az eset nagy felháborodást keltett, többek között azért, mert a kiránduláson részt vevő 35 gyereknek – az iskola válogatott, kitűnő tanulóiról van szó – az egybehangzó beszámolói lényegi pontokon eltérnek a hat kísérő tanár által közölt verziótól. Az iskola által kiadott közlemény, amelyben az érintett pedagógusok felmentik magukat mindennemű felelősség alól, a helyiek szerint csak olaj volt a tűzre. Az ügy tisztázását a helyi politikai összefonódások sem feltétlenül könnyítik meg, tekintve, hogy két kísérő tanár egyben az alsónémedi képviselőtestületnek is tagja.

A fiút társai látták a tóban utoljára, nem a tanárok. Holttestét eltűnése másnapján találták meg a búvárok a mélyvíz alján, 15 méterre a parttól. A törvényszéki orvos megállapította, hogy halálát fulladás okozta. A Hargita megyei rendőrség szóvivője azt mondta az Új Magyar Szó Online-nak, hogy az ügyben a csíkszeredai ügyészség folytat vizsgálatot. Arra keresik a választ, hogy felmerül-e bűncselekmény, ez esetben gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja. Ha igen, akkor megvizsgálják a diákcsoportot kísérő pedagógusok esetleges büntetőjogi felelősségét, és az ügyészség – a román törvények szerint – bűnvádi eljárást indíthat a gyanúsítottak ellen. A magyar törvények értelmében a gondatlanságból elkövetett emberölés 5 évig terjedő szabadságvesztést jelenthet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!