hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A frissítő Deseda
Kirándulók paradicsoma

2015. 07. 02.
A kaposváriak kedvenc pihenő- és üdülőhelye a Dunántúli-dombság szívében fekvő Deseda tó, hazánk leghosszabb mesterséges tava. A közelmúlt fejlesztéseinek részeként a tó körül átadták a Fekete István Látogatóközpontot, a kilátót és a kalanderdőt, melyek egyaránt szolgálják mind a kikapcsolódást, mind a környezeti nevelést. A 17 ezer hektáros ökoturisztikai újdonság ugyanis madármegfigyelő helyekkel, lombkoronás tanteremmel, tanösvényekkel, hidakkal és információs pontokkal is kiegészülnek. Ugyanakkor sok honfitársunk egyáltalán nem vagy csak alig ismeri ezt a nagyszerű kirándulóhelyet, márpedig idén nyáron igazán érdemes lesz ellátogatni ide.

A Dél-Dunántúl kellős közepén fekvő Kaposvárnak és környékének kiválóak a természeti adottságai. Nem csak a meseszép táj miatt érdemes felkeresni: a várostól nem messze található a 8 kilométer hosszú, 300-500 méter széles és 26 kilométer kerületű Deseda tó, melynek vízgyűjtő területe 170 négyzetkilométer. A tavat még 1974-ben duzzasztották fel a hasonló nevű patak völgyzáró gáttal történt elzárásával – azóta minden évszakban biztonságos kikapcsolódást biztosít: erdőkkel, mezőkkel tarkított környezete a túrázóknak és a vízi sportok szerelmeseinek egyaránt hasznos szabadidő-eltöltést nyújt, emellett nyáron strand, télen korcsolyapálya is működik itt.

Az egyik újdonság az uniós forrásból tavaly elkészült és a somogyi születésű Fekete Istvánról elnevezett látogatóközpont, mely a környék flóráját és faunáját mutatja be interaktív játékok, múzeumpedagógiai foglalkozások, izgalmas kiállítás keretében. Egyik fő látványeleme az épület teljes magasságát kitöltő tölgyfa: törzsén és lombkoronáján az erdők-mezők élővilága elevenedik meg. Másik különlegessége egy hatalmas akvárium, amely a Deseda jellegzetes halait mutatja be. A tanóráknak is helyet adó létesítménnyel igazi család- és természetbarát fejlesztés valósult meg, hisz a kiállítóközpont mellett víz fölé nyúló madár-, szitakötő-, béka- és teknős-megfigyelő helyek is vannak. A látogatóközpont gazdag kínálatát tovább színesíti az innen induló környezetbarát, elektromos meghajtású, napelemes kiránduló hajó, valamint a csónakkölcsönzés lehetősége. A vitorlás hajó formájú látogatóközpont közelében egyébként strand, strandröplabda- és strandfocipálya, tűzrakó hely is létesült, valamint büfék is sorakoznak itt.

Idén májusban pedig megnyílt – további 130 millió forintnyi uniós forrásból – a tó északi részén a kalanderdő, mely egy fahídon közelíthető meg, és ami úgyszintén tele van attrakcióval, meglepetéssel. Az erdei szabadidőpark tematikus túraútvonalain (4 tanösvény) madár-meg­fi­gye­lő­hely, kalandkunyhók, lebegő sétány, interaktív és lovas tanösvények is helyet kaptak. A természetvédelmi terület számos védett állatnak, vonuló vízimadárnak kedvelt élőhelye, pihenőhelye. Jellegzetes állatfaja ennek a területnek a magyar tűzlepke, a kis apolló lepke, a rétisas, a zöldike, a fehér és a fekete gólya.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!