hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lecseréli határon túli szövetségeseit a kormány?
Nemzetpolitika 2014 után

2015. 07. 04.
A 2014-es országgyűlési választás sok egyéb mellett az Orbán-kormány nemzetpolitikájában is szakaszhatárt jelent. Mi változott tartalmilag, és mi lesz az elmúlt évek külhoni magyar közéletét meghatározó, de a „második vonalba” visszavont szereplők sorsa? Bár a fogalom közszájon forog, a nemzetpolitika fogalmának tartalma sokat változott az elmúlt huszonöt évben. A kifejezés használatát önmagában indokolja, hogy a történelmi Magyarország megszűnése, 1918 óta a szomszédos államokban máig jelentős létszámú magyar él. A magyar nemzetpolitika tulajdonképpen róluk szólna, ahogy azt az első szabadon választott miniszterelnök, Antall József mondta: lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke kíván lenni. Az Orbán-kabinet 2010 után szívesen beszélt saját nemzetpolitikai céljairól. A külhoni magyarokkal kapcsolatos budapesti politika változásának kézzelfogható eredménye a 2010 óta honosított közel 700 ezer új magyar állampolgár.

Továbbra sem tudni, mivel foglalkozik Szász Jenő

A 2014-es választást követő „belső kormányváltás” a nemzetpolitika tartalmi változásaiban és komoly személycserékben is kifejeződött. Ennek egyik tünetéről, az Orbán–Tőkés szakításról hosszabban is írtunk a Hetek május 29-ei számában, de a változás más területeken is szembeötlő.
Bár Kövér László patronáltja, a volt székelyudvarhelyi polgármester, Szász Jenő az egészen egzotikus dolgokkal foglalkozó Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) élén maradt, megnyilvánulásai valószínűleg nem tették túl boldoggá a maradását kiharcoló házelnököt. Szász folyamatosan konfrontálódik a magyar és a román sajtóval, mivel a média azt firtatja, mivel is foglalkozik pontosan az általa vezetett intézet. Egy, a Heteknek nyilatkozó kormánypárti politikus szerint az intézmény éppúgy Szász „hattyúdala”, ahogy Tőkés mostani EP-beli ciklusa a volt püspök kíméletes kivezetését szolgálja a közéletből. Mások szerint viszont Szászt nem célszerű alábecsülni, a dörzsölt politikus még sokáig az erdélyi közélet tényezője maradhat; legutóbb nem mással, mint Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettessel akaszkodott össze a szórványban élő tehetségek felkarolására a Szász-féle intézet által javasolt úgynevezett gyöngyhalászmodell miatt, amit a kormány szokatlanul kemény közleményben tett helyre.

Gyöngyhalászat lefújva

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!