hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyilkosság szemmel és szájjal
Az irigység és a pletyka: Évezredek óta pusztítanak

2015. 06. 25.
A szomszéd fűje mindig zöldebb, avagy a barátomnak, barátnőmnek jobb autója, kütyüje van, mint nekem. Előrébb jutott a ranglétrán, jobban ír, „fáinabbul” rajzol, szebben énekel, többet keres. Van felesége, férje, szép a családja, gyermekei, háza. Ha meglátod, irigy leszel és dühbe gurulsz, gyanúsítgatod és kipletykálod a háta mögött, a Face-en, vagy örülsz neki, optimizmusra sarkall, és jóra ösztönöz?

„A szomszéd fűje mindig zöldebb, adjátok a legyezőmet / Ezt én idegileg már nem bírom / Magasabb és nagyobb a háza, benne ezernyi kínai váza / Megőrülök, hisz utolérni nem tudom. […] Asszonyának is vékonyabb a lába, / Bár nincs szerintem túl sok iskolája / Gyanús nekem a szomszéd család, mondhatom. / Elektromos minden a házban, pezseg a víz a fürdőkádban / Pezsgő lehet benne, azt gondolom. […] Három autó áll a garázsban, őket nézve tátva a szájam / Még sosem döglöttek le, a fenébe / Minden este locsol egy rendszer a füve is zöldebb, de levágom egyszer / Akkor nem lennék a szomszéd helyébe” – szól Hevesi Tamás dala. De miben is áll ennek a magatartásnak a lényege, s főképp: mit tehetünk ellene?

Az irigy tekintet

A „gonosz szem” kifejezés több évezredes múltra tekint vissza, s szinte a glóbusz minden népének hagyománya védekezni próbál pusztító ereje ellen, különböző babonákkal, gesztusokkal, amulettekkel. A Szentírásban és a zsidó hagyományban is számos vonatkozó utalással találkozunk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!