hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2015. 10. 22. (XIX/43) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A „mártírok vérének illatát” magasztalja a Fatah lapja

Lapzártakor újabb, különösen sunyi terrorcselekménnyel folytatódott a palesztin merénylethullám. Hebron közelében egy izraeli autóst megdobáltak kövekkel az út széléről, majd amikor megállt, és kiszállt autójából, egy teherautó elgázolta. A furgon palesztin vezetője megállás nélkül továbbhajtott, és a közeli palesztin rendőrőrsre menekült, ahol közölte, vétlen baleset történt. Az 54 éves izraeli férfi a helyszínen meghalt. A késes, gázolós intifáda szavakban is hasonló gyűlölettel zajlik: Mahmúd Abbász közölte, hogy az erőszakos támadásokért az izraeliek a felelősek, akik „mocskos lábukkal beszennyezték az al-Akszát”.

A Ceausescu-pénz útja

Egyre több legenda szövi át Nicolae Ceausescu bukását és halálát, ahogy az évek telnek. Egyesek szerint a diktátor eltüntetését a nagyhatalmak, illetve a „háttérhatalmak” szervezték, például az a Nemzetközi Valutaalap, amelynek Ceausescu Románia összes adósságát visszafizette, és amelytől nem is akart új hitelt felvenni. Rendre szárnyra kelnek olyan híresztelések is, miszerint a diktátor óriási vagyont rejtett el Svájcban, illetve a világ számos pontján, amely a mai napig nem került elő. Elásott kincsek, rejtett számlák, securitatés összeesküvés és a rendszerváltó elit pénzügyi felemelkedése – ezek a hírek tartják ma izgalomban a román bulvársajtót.

Leszakadhat a világhálóról Oroszország

Érdekes kísérletet hajtott végre az orosz internetfelügyeletért felelős állami szerv, a Roszkomnadzor és a területért felelős minisztérium még tavasszal: megpróbálták lekapcsolni Oroszországot a világhálóról. A nyugati termékekről és szolgáltatásokról egyre többen mondanak le önként, de a hatóságok is hozzásegítenek ehhez az egyre jobban elszigetelődő Oroszországban.

Határvita - Távol a megoldástól

Sikeresen felszámolta az embercsempészetet egy, a helyi lakosságból szerveződött milícia Líbia legfőbb migrációs központjában, Európa viszont még távol van a kézzelfogható, konszenzusos megoldástól. Szerbia és Horvátország között egyre feszültebb a viszony, és évtizedes sérelmek kerültek a felszínre, miközben Németország lakossága egyre elégedetlenebb Angela Merkellel, aki akár bele is bukhat a megoldhatatlannak tűnő krízisbe.

Uniós felvételt és vízummentességet zsarol ki Európából Erdogan

Szükség törvényt bont – akár ez is lehetne Angela Merkel magyarázata arra, hogy miért látogatott Törökországba mindössze két héttel a török választások előtt. Úgy tűnik, a migránsáradat, amelyről legjobb esetben is csak annyit lehet mondani, hogy folyamatos ütemben érkezik, olyan ütőkártyát adott Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök kezébe, amely nemcsak a 2013 óta megrekedt török vízummentesség kérdését oldhatja meg, de elmozdíthatja a holtpontról a Törökország uniós csatlakozásával kapcsolatos tárgyalásokat is.

Putyin, a királycsináló?  

Vlagyimir Putyin kiütötte Barack Obamát a közel-keleti pozíciójából – legalábbis erről tanúskodnak az elmúlt hetek eseményei a térségben. Washington semmilyen komoly választ nem tudott adni az oroszok szíriai szerepvállalására, ahogy korábban az egyre kaotikusabban alakuló polgár­háborúra sem. Moszkva növekvő befolyását jelzi az is, hogy megelégelve az amerikai tétlenséget, az Egyesült Államok regionális szövetségesei egymásnak adják a kilincset az orosz elnöknél.

Belföld

Dzsungelharc a jobboldalon

A fideszesek szerint Orbán győzelemre áll a Simicska Lajos ellen folytatott háborújában, mert egy hétköznap – csak a közszolgálati médiaportfólióban – mérhetően 4 millió emberhez jut el a kormánypárt üzenete, míg a riválisoké ennek töredékéhez. Lehet, hogy ez így van, mindenesetre a TV2 elfoglalásának „ügye”  nem áll túl fényesen Orbánék szempontjából. Márpedig a fenti számok még „szebbek” lennének, ha a második legnagyobb kereskedelmi tévé, a TV2 is – Andy Vajna kormánybiztos révén – a jobboldal befolyása alá kerülne. Simicska Lajos viszont most megmutatta erejét.

Kötelező nyugdíjbiztosítás és öngondoskodás

 A most középkorú emberek társadalombiztosítási nyugellátását fenyegető demográfiai, foglalkoztatási, kivándorlási veszélyek tükrében tisztán kell látnunk a saját pénzügyi jövőnk alakításával kapcsolatos lehetőségeinket és korlátainkat.

Jobbra tartó ország

A biztos szavazók közel fele szavazna ma a kormánypártokra, és a radikálisok negyede közéjük tartozik. A Jobbik néppártosodása, mérséklődése egyelőre nem igazolható, legalábbis még mindig ennek a pártnak a szavazótáborára a legjellemzőbb a radikális beállítottság. Viszont a teljes népesség körében nem mutatható ki egy erősödő radikalizálódás. A mély elégedetlenség ma nem szül politikai cselekvést, sőt, vidéken egyre inkább egy hűbéri társadalom van kibontakozóban – derül ki a Politikai tükör című kutatási jelentésből.

Így váltana kormányt a DK

„Sokan abban bíznak, hogy Orbán és egész rendszere egyszer csak a saját korrupt súlya alatt összeomlik, vagy elsöpri őket egy nemzetközi pénzügyi, esetleg politikai válság. Ez nem zárható ki. De az az ellenzék, amely erre számít, az nem érdemli meg a kormányzást, ha meg mégis az ölébe fog hullani, akkor felkészületlenül éri” – írja Gyurcsány Ferenc abban a röpiratban, mellyel a következő évek politizálását kívánja megalapozni.

Médiaabszurd és nyílt háború

Két nap alatt ketten is megvették a TV2-t: az Orbán Viktor bizalmasaként számon tartott Andy Vajna és a miniszterelnökkel háborúzó Simicska Lajos üzlettársa. A helyzet abszurditásán túl a történtekben felsejlik a jobboldali belháború néhány újabb részlete, az irányított hirdetési piac és a sajtószabadság össze­függése, valamint a mindenkori hatalom média iránti vonzalma.

Hit és értékek

Kéksisakosok a Templom-hegyen?

„Itt az idő, hogy Izrael teljesen kitiltsa a zsidókat a Templom-hegyről” – javasolja a U. S. News & World Report al-Monitor című rovatának vezércikkírója. Már az is érdekes kérdés, hogy lesz egy országos amerikai napilapnak arab című Közel-Kelet rovata, de még meglepőbb, hogy a vallásszabadságra oly büszke Egyesült Államokban a terrorizmusra megoldásként zsidómentes övezetek létrehozását javasolják. Hasonlóan abszurd az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztett francia kezdeményezés is, amely nemzetközi ellenőrzés alá helyezné a Templom-hegyet. Mindkét megközelítés azt jelzi, hogy jelentős nemzetközi támogatottságot élvez az Izrael ellen jelenleg zajló terrorhullám palesztin narratívája, miszerint az erőszak kiváltó oka az, hogy az izraeliek „meg akarják változtatni a status quót a jeruzsálemi muszlim szent helyeken”.

Etikus hackerek az ISIS ellen

Nemcsak a tudomány, a technika és a technológia várható fejlődését prognosztizálni akaró, alkotó emberi fantázia szerint, hanem a valós életben is komoly tényező a biztonság. A napjainkban játszódó filmek jelentős részében előkerül egy számítógépes probléma, amely sok esetben biztonsági kérdésre vezet(hető) vissza. Ugyanakkor a filmekben szinte egyáltalán nem törődnek a valósággal. Olyan mérvű hibákat követnek el a szereplők, hogy az a szakmában jártasabbaknak szinte fizikai fájdalmat okoz.

HÁTTÉR

Magyar szabadságharcosok voltunk, nem terroristák

Azt, hogy 1956 októberében a különböző harcoló csoportoknál ki volt az akkor elismert forradalmi vezér, nehéz lenne megálla­píta­ni. Király Béla a nemzetőrség főparancsnoka volt, de hol volt az egységes nemzetőrség? Maléter Pál honvédelmi miniszterré avan­zsált – igazi sereg nélkül, amelyet ráadásul a döntő időben magára hagyott. Voltak viszont egyéni vezérek, akik pár napon át egy-egy fegyveres pontot, csoportot irányítottak, igaz, ők is változtak. Ilyen vezető volt a Corvin köz egyik legendás parancs­noka, Pongrátz Gergely. Öt testvérével aktívan részt vettek a har-­ ­cokban, az ő szorgalmazásukra emelték vállukra Gergelyt a forradalmárok. A szabadságharc leverése után a testvérek a bitó elől menekülve emigráltak, és a rendszerváltásig nem is tértek haza.

Beszélgetés Jászberényi Sándor haditudósítóval

Az Iszlám Állam ötvenezer dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére Szíriában, az őt szállító sofőr pedig újból és újból le akart térni a kijelölt útvonalról – a Heteknek is dolgozó Jászberényi Sándorral a háborús tudósítók munkájáról, az európai bevándorlási hullámról és amerikai könyvbemutatójáról is beszélgettünk. 

A rejtett női potenciál

Christine Lagarde, az IMF vezetője szerint India GDP-je akár 27 százalékkal is növekedhetne, amennyiben az országban ugyanannyi nő dolgozhatna, mint amennyi férfi – tudósított a Financial Times egy törökországi konferenciáról. India nem az egyetlen ország, ahol a nőkben levő produktív gazdasági potenciál jelenleg még kihasználatlan.

Milliomosszámláló

2014-re vonatkozóan több világcég is átfogó kutatást végzett a glóbusz milliomosait illetően, ám ezek mindegyike eltérő eredményt hozott. A következtetéseik nemcsak meglepőek, de ellentmondásosak is voltak. A „milliomosok” számát – úgy tűnik – egyedül a definíció értelmezése határozza meg, ebből pedig szintén akad néhány. Egy dolog viszont biztosnak látszik: a világ egyre több milliomost termel – derül ki a CNBC összeállításából.

A csodálatos kezdet

„Louie, I think this is the beginning of a beautiful friendship” – hangzik el a mindenki által ismert, szállóigévé vált mondat a Casablanca című  Oscar-díjas amerikai játékfilm végén. Azt azonban már kevesen tudják, hogy a Casablancát az a magyar származású Kertész Mihály (Michael Curtiz) rendezte, akinek filmes pályája Kolozsvárott kezdődött.

Budapest Angyala

5200 magyar zsidó megmentését tartotta élete legnagyobb emberi és szakmai teljesítményének Ángel Sanz Briz (1910–1980) – bár soha nem várt érte elismerést. Spanyolország magyarországi ügyvivőjeként 1944-ben ezrével állított ki menleveleket, és saját pénzéből bérelt védett házakat az üldözöttek számára. A Budapesti Angyal néven emlegetett diplomatáról – aki embermentő tevékenységéért megkapta az izraeli Yad Vasem Intézettől a Világ Igaza kitüntetést – múlt héten utcát neveztek el Budapesten, és felavatták az emléktábláját is. Ez alkalomból érkezett hazánkba fia és lánya, Juan Carlos és Ángela Sanz Briz, akik egy beszélgetésre a Hetekbe és a Hit Rádióba is ellátogattak.

KÁVÉSZÜNET

A kezünk életet menthet!

Magyarországon ezer emberből mindössze 17 tudja, mit kellene tennie, ha összeesik mellette valaki. Ezen szeretnének változtatni az immár harmadik éve megrendezett nemzetközi Restart a Heart Day aktivistái. Dr. Lóczi Gerdával, a Magyar Resuscitatiós Társaság oktatási irodájának vezetőjével beszélgettünk az esemény apropóján.

A legnagyobb lecke

Dr. Karl Pillemer amerikai gerontológus (öregedéskutató)– épp, amikor a saját öregedése is foglalkoztatni kezdte –  találkozott egy kilencvenéves, félig vak nénivel, aki minden problémája ellenére életvidám, energikus és bevallottan boldog volt. E találkozás hatására tette fel magában a kérdést: hogy létezik, hogy vannak idős emberek, akik bár az élet számos viharát átélték, van egy sor fizikai problémájuk, mégis boldogabbak és jobban élvezik az életet, mint sok fiatal?

A szellem arisztokráciája

Alig néhány héttel Veres Pálné halála után, azaz éppen 120 éve, Wlassics Gyula köz­ok­tatásügyi miniszter a király jóváhagyásával az egyetemi oktatást is megnyitotta a nők előtt. Ehhez azonban a lányok polgári oktatását és a „felsőbb leányiskolai képzést” valakinek meg kellett alapítania. Ez a valaki nem más, mint Beniczky Hermin, aki asszonynevén írta be magát a történelembe.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!