hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Etikus hackerek az ISIS ellen
Új hadszínterek és hétköznapi célpontok

2015. 10. 30.
Nemcsak a tudomány, a technika és a technológia várható fejlődését prognosztizálni akaró, alkotó emberi fantázia szerint, hanem a valós életben is komoly tényező a biztonság. A napjainkban játszódó filmek jelentős részében előkerül egy számítógépes probléma, amely sok esetben biztonsági kérdésre vezet(hető) vissza. Ugyanakkor a filmekben szinte egyáltalán nem törődnek a valósággal. Olyan mérvű hibákat követnek el a szereplők, hogy az a szakmában jártasabbaknak szinte fizikai fájdalmat okoz.

Néhány cím az elmúlt hetek témába vágó hírei közül: 225 ezer iPhone-felhasználó adatait lopták el; Hackerekről készült a legélethűbb filmsorozat; Előre telepített kémprogramokat találtak kínai mobiltelefonokon; Műholdakat támadtak orosz hackerek; Rémes állapotokat találtak a magyar közműszolgáltatóknál; Orosz kiberfegyver támadta Magyarországot; Durva támadást szenvedett el az Apple.

A probléma tehát valós, de a filmekben látottakat erős fenntartásokkal kell fogadni. Érdemes elsőként tisztázni a hacker fogalmát. A számítástechnika „hőskorában” a hackerek azt a feladatot „vállalták” magukra, hogy a különböző rendszerek gyenge pontjait megkeresve, azokra felhívják az érintettek, jellemzően a rendszergazdák figyelmét. A megtalált sérülékenységekkel nem éltek vissza, azokat nem használták ki, és nem is adták tovább másoknak. A cél valóban a rendszerek biztonságának fokozása volt. A sérülékenységek megtalálásához nagyon komoly ismeretekre és igen széles körű tapasztalatra volt szükség.

Emiatt hackernek lenni, közéjük tartozni érdem volt. Aki nem volt megfelelően képzett, és visszaélt a megtalált sérülékenységekkel is, az is közéjük tartozónak érezte magát. A hackerek „társadalma” kívülről nézve így tehát felhígult. Ma már hackernek neveznek szinte válogatás nélkül mindenkit, aki számítógépes rendszerekbe akar betörni, legyen az egy gimnazista, egy egyetemista vagy akár egy valóban komoly ismeretekkel rendelkező szakember.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!