hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A csodálatos kezdet
A magyar filmipar hőskora és Kolozsvár

2015. 10. 30.
„Louie, I think this is the beginning of a beautiful friendship” – hangzik el a mindenki által ismert, szállóigévé vált mondat a Casablanca című  Oscar-díjas amerikai játékfilm végén. Azt azonban már kevesen tudják, hogy a Casablancát az a magyar származású Kertész Mihály (Michael Curtiz) rendezte, akinek filmes pályája Kolozsvárott kezdődött.

Nemcsak a magyar, de a nemzetközi filmgyártás szempontjából is jelentős filmes műhely működött a kincses városban 1913 és 1920 között: hét év alatt 70 nagyjátékfilmet forgattak le Kolozsvárott. Az, hogy kevesen tudnak erről, annak tudható be, hogy az elkészült filmek 94 százaléka megsemmisült. Talán ezért is volt akkora lelkesedés a pár éve egy New York-i pincében megtalált Janovics Jenő-film körül, amit többéves restaurálás után idén nyáron mutattak be a román filmszemle kiemelt programjaként. Az 1914-ben készült A tolonc című filmet a közönség állva, ujjongva tapsolta.

A kolozsvári stúdióban kezdte pályafutását a később Angliába emigráló Korda Sándor is, aki Sir Alexander Korda néven vált ismertté. De megfordult Erdély fővárosában számos ismert színész is: Blaha Lujza, Várkonyi Mihály, Jászai Mari, Berky Lili, Gál Gyula, Márkus Emília voltak az itt készült filmek sztárjai.

Globális magyar siker

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!