hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyar szabadságharcosok voltunk, nem terroristák
Elfeledett interjú Pongrátz Gergellyel, a Corvin köz 1956-os parancsnokával

2015. 10. 22.
Azt, hogy 1956 októberében a különböző harcoló csoportoknál ki volt az akkor elismert forradalmi vezér, nehéz lenne megálla­píta­ni. Király Béla a nemzetőrség főparancsnoka volt, de hol volt az egységes nemzetőrség? Maléter Pál honvédelmi miniszterré avan­zsált – igazi sereg nélkül, amelyet ráadásul a döntő időben magára hagyott. Voltak viszont egyéni vezérek, akik pár napon át egy-egy fegyveres pontot, csoportot irányítottak, igaz, ők is változtak. Ilyen vezető volt a Corvin köz egyik legendás parancs­noka, Pongrátz Gergely. Öt testvérével aktívan részt vettek a har-­ ­cokban, az ő szorgalmazásukra emelték vállukra Gergelyt a forradalmárok. A szabadságharc leverése után a testvérek a bitó elől menekülve emigráltak, és a rendszerváltásig nem is tértek haza.

Pongrátz Gergely 1990-ben lépett újra magyar földre, amikor a Ferihegyre érkező menetrend szerinti járatról a repülőtér betonjára lépett.

A gép délután landolt, az épületet megtöltötték a barátok, az érdeklődők, kórusban hangzott a „Gergely, Gergely”, de skandálták azt is, hogy „Bajusz”, utalva az egykori parancsnok „forradalmi” nevére. A sors úgy hozta, hogy a gépből mögötte lépett ki Habsburg Ottó, aki joggal hitte, hogy őt várja a nép, ezért a felső lépcsőfokon megállt, és elkezdett integetni. Hamar rájött azonban, hogy az ünneplés bizony nem neki szól, gyors léptekkel hagyta el a lépcsősort.

Amikor Pongrátz Gergely a vámtól kilépve a várakozók közé ért, a hangzavartól már alig lehetett valamit érteni, az ujjongás zokogással keveredett. Virágcsokrokat adtak át, illetve – mivel lehetetlen volt megközelíteni az ünnepeltet – dobtak felé. Pongrátz Gergely, a Corvin köz ’56-os parancsnoka hazatért. Hosszú percek teltek el, mire az autókonvoj elindulhatott a város felé. Gergelytől még aznap interjút kértem, amibe bele is egyezett. Elérhetőséget adott, amelyen pár napon belül felhívtam. A megadott időpontban találkoztunk, első kérése az volt, hogy tegeződve csináljuk a beszélgetést, hiszen a forradalomban, a szabadságharcban is tegeződtek a bajtársak. Úgy két óra elteltével függesztettük fel beszélgetésünket, abban maradtunk, hogy majd folytatjuk. Gyakorta találkoztunk ugyan, de valahogy elmaradt a folytatás. Az akkor adott – sehol meg nem jelent – interjúra és fényképre egy véletlen folytán találtam rá, érdekes volt 25 év után újraolvasni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!