hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kezünk életet menthet!

2015. 10. 30.
Magyarországon ezer emberből mindössze 17 tudja, mit kellene tennie, ha összeesik mellette valaki. Ezen szeretnének változtatni az immár harmadik éve megrendezett nemzetközi Restart a Heart Day aktivistái. Dr. Lóczi Gerdával, a Magyar Resuscitatiós Társaság oktatási irodájának vezetőjével beszélgettünk az esemény apropóján.

Magyarországon ezer emberből 17 tudja, mit kellene tennie, ha összeesik mellette valaki. Dániában ez a szám több mint 900, az Egyesült Államokban is tízéves korban tanítják az újraélesztést. Hogyan mutatkozik meg a társadalom felkészültsége a túlélésben?

– Magyarországon ugyan rengetegen tanulják az újraélesztést, hiszen a jogosítványhoz kell az elsősegélynyújtás, és ennek része az újraélesztés, mégis azt látjuk, hogy ez a tudás elvész, mert nagyon kevés alkalommal van lehetősége az elsősegélynyújtóknak ismételni. A bizonytalanság és a félelmek miatt nagyon ritkán kezdik meg az emberek a segítségnyújtást. Magyarországon a kórházon kívül történt keringésmegállások túlélése mindössze 5-8 százalék. Ha az elsősegélynyújtás aránya lényegesen javulna, illetve automata defibrillátorok nagy számban lennének kihelyezve, akkor a betegek akár fele is túlélhetné a hirtelen szívmeg­állást.

Ötévente friss ajánlások jönnek ki az újraélesztés cselekvéssorára vonatkozóan, épp a múlt héten jött ki a friss, 2015-ös útmutató. Hogyan frissítik ezeket az ajánlásokat? Mi alapján jönnek rá, hogy egyik módszer jobb, mint a másik?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!