hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jobbra tartó ország
Áttörhet-e a Jobbik a legszegényebb magyarok körében?

2015. 11. 03.
A biztos szavazók közel fele szavazna ma a kormánypártokra, és a radikálisok negyede közéjük tartozik. A Jobbik néppártosodása, mérséklődése egyelőre nem igazolható, legalábbis még mindig ennek a pártnak a szavazótáborára a legjellemzőbb a radikális beállítottság. Viszont a teljes népesség körében nem mutatható ki egy erősödő radikalizálódás. A mély elégedetlenség ma nem szül politikai cselekvést, sőt, vidéken egyre inkább egy hűbéri társadalom van kibontakozóban – derül ki a Politikai tükör című kutatási jelentésből.

A magyar társadalom politikai-ideológiai beállítottságát tekintve erősen középre húz, ezen túlmenően pedig inkább jobboldali beállítottságú. Egy képzeletbeli jobb–bal ideológiai tengelyen viszonylag a legtöbben (38 százalék) középre, amolyan semleges pozícióba helyezik magukat, a többiek közül viszont másfélszer annyian sorolják magukat a jobboldali pólusra, mint a baloldalira. Legalábbis ez derül ki abból a felmérésből, melynek során a magyar társadalom politikai gondolkodásmódját és aktivitását vizsgálta idén tavasszal az MTA TK Szociológiai Intézete és a Tárki.

Jobboldal, centrum, baloldal

Pártszimpátiát tekintve a magukat a jobboldali póluson elhelyezők jellemzően (50, illetve 36 százalékuk) a kormánypártok és a Jobbik hívei, a bal póluson főleg a szocialisták és a DK tábora található (45 és 15 százalék), míg az ideológiai középmezőnyben a legtöbb a bizonytalan vagy válaszmegtagadó (összesen 70 százalék). A bizonytalanok fele ideológiailag nem tudja magát besorolni sehova, ők vagy nehezen tájékozódnak a hazai politikai térben, vagy nem a bal–jobb felosztás szerint gondolkodnak – állapítják meg a kutatók.
Az ideológiai centrumban elhelyezkedő csekély számú pártválasztó között a kormánypártok és a Jobbik támogatottsága a legerősebb (14 és 9 százalék), a baloldali pártokat csak 8 százalékuk szereti. A legvegyesebb a pártpreferencia az enyhén balos ideo­-lógiájúak körében, akiknek ráadásul közel a felét szintén a bizonytalanok vagy nem válaszolók teszik ki. Velük szemben a centrumtól jobbra állók a pártválasztásukat (Fidesz, Jobbik) tekintve sokkal homogénebbek.
A budapestiek elég markánsan és hasonló arányban jobboldali vagy baloldali elköteleződésűek (22 és 24 százalékuk), a szocialisták jellegzetesen nagyvárosi és idősebb támogatói is jórészt közülük kerülnek ki. A bizonytalanok inkább 40 év alattiak, nem fővárosiak, és legfeljebb szakmunkás végzettségűek, de a legmagasabb jövedelműek körében is átlag feletti az arányuk.
Az iskolai végzettség növekedésével nő a jobboldali orientáció esélye, a demokrácia felé való elkötelezettség, a politikai intézményrendszer iránti bizalom, sőt a társadalmi aktivitás mértéke is, miközben a legkevésbé elégedett és leghátrányosabb helyzetű rétegek a legpasszívabbak – derül ki a jelentésből. Mindemellett a demokrácia megítélése és a politikai intézményrendszerbe vetett bizalom rendkívüli módon függ a párthovatartozástól is, azaz a mindenkori kormánypárti szavazók viszonylag a legelégedettebbek.
A mérsékelt–radikális skálán való önbesorolással a Jobbik-szimpátiát kívánták mérni a kutatók, tekintve, hogy megállapításuk szerint a radikális pólust kisajátította a párt. Egy 0–10-es skálán a 10-es érték jelentette a radikális pólust. A pontok átlagértéke 2,5 volt, a radikális póluson pedig a megkérdezetteknek csak 7 százaléka helyezte el magát: a szakértők szerint ezért nem lehet azt mondani, hogy az összlakosság különösebben radikális irányba, azaz a Jobbik felé húzna.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!