hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Budapest Angyala
Gyermekei meséltek a zsidómentő Ángel Sanz Brizről

2015. 10. 30.
5200 magyar zsidó megmentését tartotta élete legnagyobb emberi és szakmai teljesítményének Ángel Sanz Briz (1910–1980) – bár soha nem várt érte elismerést. Spanyolország magyarországi ügyvivőjeként 1944-ben ezrével állított ki menleveleket, és saját pénzéből bérelt védett házakat az üldözöttek számára. A Budapesti Angyal néven emlegetett diplomatáról – aki embermentő tevékenységéért megkapta az izraeli Yad Vasem Intézettől a Világ Igaza kitüntetést – múlt héten utcát neveztek el Budapesten, és felavatták az emléktábláját is. Ez alkalomból érkezett hazánkba fia és lánya, Juan Carlos és Ángela Sanz Briz, akik egy beszélgetésre a Hetekbe és a Hit Rádióba is ellátogattak.

Először járnak Budapesten?

Ángela Sanz Briz: – Többször jártunk már itt, legutóbb 1994-ben, amikor a családunk mind a 47 tagja eljött, mert Göncz Árpád köztársasági elnök úr posztumusz kitüntetést, a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjét adta át az édesanyánknak. Most 35-en jöttünk el.

Hányan vannak testvérek?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!