hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Milliomosszámláló
Kik tartoznak valójában közéjük?

2015. 10. 30.
2014-re vonatkozóan több világcég is átfogó kutatást végzett a glóbusz milliomosait illetően, ám ezek mindegyike eltérő eredményt hozott. A következtetéseik nemcsak meglepőek, de ellentmondásosak is voltak. A „milliomosok” számát – úgy tűnik – egyedül a definíció értelmezése határozza meg, ebből pedig szintén akad néhány. Egy dolog viszont biztosnak látszik: a világ egyre több milliomost termel – derül ki a CNBC összeállításából.

Nemrég tette közzé a világ vagyoni helyzetéről készített jelentését a Capgemini, amelyből kiderült, hogy 2014-ben 920 ezer ember avanzsált milliomossá, így a milliomosok összesen mintegy 14,6 milliónyian vannak. Néhány napra rá, egy másik nemzetközi tanácsadó cég, a Boston Consulting Group (BCG) is nyilvánosságra hozta saját tanulmányát ugyanebben a témában: ők már 2 millió új milliomosról és 17 milliós összlétszámról írtak. Egy másik, a Credit Suisse felmérése már durván 35 millió milliomost számlált, és számításaik szerint 2019-re ez a szám egészen 53 millióra is felszökhet. A sorban következő nemzetközi ingatlantanácsadó cég a londoni illetőségű Knight Frank volt, amely szerint tavaly az egész világon 17,8 millió milliomos volt összesen.

Bár a mérési eredmények országonként változnak, egy állítás közös bennük: az USA-ban él a legtöbb gazdag. A pontos számokat illetően viszont már eltérések tapasztalhatók: a Capgemini szerint 4,3, a BCG szerint 6,9, míg a Credit Suisse szerint 14,2 millió milliomos van az Egyesült Államokban. A mérésbe a chicagói székhelyű kutató cég, a Spectrem Group is beszállt, de szerintük „csak” 10,1 millió amerikai milliomosról beszélhetünk. Érdekes módon a legnagyobb eltérések Kínában mutatkoznak, ahol a Capgemini kutatása alapján a milliomosok száma meghaladja a 890 ezer főt. Ezzel szemben a BCG 3,6 milliót számlált, miközben a Credit Suisse körülbelül 1 millió főről írt.

Mi okozza vajon ezeket a hatalmas különbségeket? A válasz nem túl lírai. A végeredmény csupán azon múlik, hogyan definiáljuk azt a szót, hogy „milliomos”. Ráadásul, míg bizonyos tanulmányok embereket, addig mások háztartásokat számoltak. És mialatt az egyik cég csak a befektethető összegre mondta azt, hogy vagyon, addig mások a házakra, lakásokra és más értéktárgyakra is vagyonként tekintettek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!