hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kéksisakosok a Templom-hegyen?
Terrortámadások után ENSZ-védelmet kérnek maguknak a palesztinok

2015. 10. 22.
„Itt az idő, hogy Izrael teljesen kitiltsa a zsidókat a Templom-hegyről” – javasolja a U. S. News & World Report al-Monitor című rovatának vezércikkírója. Már az is érdekes kérdés, hogy lesz egy országos amerikai napilapnak arab című Közel-Kelet rovata, de még meglepőbb, hogy a vallásszabadságra oly büszke Egyesült Államokban a terrorizmusra megoldásként zsidómentes övezetek létrehozását javasolják. Hasonlóan abszurd az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztett francia kezdeményezés is, amely nemzetközi ellenőrzés alá helyezné a Templom-hegyet. Mindkét megközelítés azt jelzi, hogy jelentős nemzetközi támogatottságot élvez az Izrael ellen jelenleg zajló terrorhullám palesztin narratívája, miszerint az erőszak kiváltó oka az, hogy az izraeliek „meg akarják változtatni a status quót a jeruzsálemi muszlim szent helyeken”.

„Védjük meg az al-Akszát!” – nem először uszítanak ezzel a jelszóval erőszakra a palesztin társadalomban, arra azonban eddig nem volt példa, hogy ezt a csatakiáltást egy nyugati kormány hivatalos diplomáciai kezdeményezéssé emelje. A héten ez is megtörtént, miután Franciaország az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordult a hetek óta zajló palesztin terrorhullám kapcsán. Párizst láthatóan nem zavarják a tények, hogy a szeptemberi zsidó ünnepek óta elkövetett több tucat, késekkel, húsvágó bárddal, járművekkel és lőfegyverekkel merényletet elkövetők kivétel nélkül palesztinok voltak, míg a támadások áldozatai szintén kivétel nélkül izraeliek.

A célpontok nemcsak zsidó katonák és civilek voltak, hanem vallási szimbólumok is: több száz fős palesztin tömeg felgyújtotta József pátriárka sírját, már azt, ami megmaradt belőle az előző 2000-es rombolás után (lásd keretes írásunkat). Józsefet egyébként Juszuf néven az iszlám is prófétaként tiszteli, ám ez a nabluszi csőcseléket cseppet sem zavarta meg abban, hogy az Iszlám Állam ninivei és palmürai műkincsrombolását továbbgondolva, nemcsak múltbeli régészeti emlékeket, hanem jelenleg is zarándokok ezrei által látogatott szent helyet pusztítsanak el.

Ilyen előzmények után meglepő a francia kormány reakciója: a Biztonsági Tanács előtt Izraelt tennék felelőssé az erőszakhullámért, mármint azért, mert a támadások elkövetői közül az izraeli rendőrség és biztonsági erők többeket likvidáltak. A József sírja elleni támadásból pedig azt a következtetést vonták le, hogy az izraeliektől kell megvédeni a legfontosabb jeruzsálemi szent helyet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!