hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A „mártírok vérének illatát” magasztalja a Fatah lapja
Palesztin Halloween

2015. 10. 22.
Lapzártakor újabb, különösen sunyi terrorcselekménnyel folytatódott a palesztin merénylethullám. Hebron közelében egy izraeli autóst megdobáltak kövekkel az út széléről, majd amikor megállt, és kiszállt autójából, egy teherautó elgázolta. A furgon palesztin vezetője megállás nélkül továbbhajtott, és a közeli palesztin rendőrőrsre menekült, ahol közölte, vétlen baleset történt. Az 54 éves izraeli férfi a helyszínen meghalt. A késes, gázolós intifáda szavakban is hasonló gyűlölettel zajlik: Mahmúd Abbász közölte, hogy az erőszakos támadásokért az izraeliek a felelősek, akik „mocskos lábukkal beszennyezték az al-Akszát”.

A Hebron melletti autós terrortámadás áldozata az 54 éves Avraham Aser Haszno, egy hétgyermekes apa volt. A gázolásos terror az ország más részein is folytatódik: néhány órán belül Jeruzsálemben és Szamariában is hasonló támadások történtek. A palesztin narratívában következetesen a jeruzsálemi Templom-hegy státusának állítólagos erőszakos izraeli megváltoztatását nevezik meg a most zajló konfliktus fő okaként, arra számítva, hogy ezzel nemcsak a palesztin közvéleményt lehet gyűlöletre uszítani, hanem a helyszín vallási érzékenysége miatt riadozó nyugati vezetők is Izraeltől várják el, hogy „ne tegyen provokatív lépéseket”. Ez a taktika működik is, és a francia kormány már elő is állt a zseniális javaslattal, miszerint helyezzék ENSZ-felügyelet alá a Templom-hegyet (erről bővebben lásd cikkünket).

A konfliktus kapcsán megszólalt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is, aki megszokott lényeglátásával kijelentette: „Ami sok, az sok. Megértem a palesztin fiatalokat, akiknek a békéhez fűzött reményeit számtalan alkalommal zúzták porba. Azért dühösek, mert folytatódik a megszállás és a telepek építése. Sokan joggal csalódottak, a saját vezetőikben és bennünk, a nemzetközi közösségben, mert képtelenek vagyunk véget vetni ennek a megszállásnak” – közölte a világszervezet vezetője, mielőtt udvariasan megkérte volna a palesztin fiatalokat, hogy fogják vissza magukat: „Nem azt kérem tőletek, hogy legyetek passzívak, hanem azt, hogy tegyétek le a kétségbeesés fegyvereit.”

Ban Ki Mun az izraelieknek azt üzente, hogy megérti biztonsági igényeiket, de „a falak, az ellenőrzőpontok, a biztonsági erők kemény válaszcsapásai és a házrombolások nem képesek helyreállítani a békét”. Ezután elővette a szokott mantrát az „erőszak ördögi körének megtöréséről” meg „az erőszakmentesség bátorságáról, ami a békéhez szükséges”. Természetesen ezek a megállapítások nagyjából annyira vannak köszönő viszonyban a realitásokkal, mint amikor Mun a magyarországi menekültválság kapcsán kijelentette, milyen mélységesen megdöbbentették a röszkei rendőrök „brutális fellépéséről szóló hírek”. Nem meglepő, hogy a főtitkár arról is megfeledkezett, hogy a mostani terrorhullám közvetlen előzménye az volt, amikor New Yorkban az ENSZ székháza előtt ünnepélyesen felvonták a nem létező „palesztin állam” zászlaját. (Palesztin zászlóval ünnepel a hetvenéves ENSZ. Hetek, 2015. szeptember 25.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!