hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Beszélgetés Jászberényi Sándor haditudósítóval
„Nem szeretjük a narancs - sárgát, nem áll jól”

2015. 10. 22.
Az Iszlám Állam ötvenezer dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére Szíriában, az őt szállító sofőr pedig újból és újból le akart térni a kijelölt útvonalról – a Heteknek is dolgozó Jászberényi Sándorral a háborús tudósítók munkájáról, az európai bevándorlási hullámról és amerikai könyvbemutatójáról is beszélgettünk. 

A napokban tértél vissza Szíriából, ahol ötvenezer dolláros vérdíjat tűztek ki a fejedre. Ez egy személyre szóló „elismerés”, vagy a nyugati mivoltodnak szól?

Hallgassa meg a cikkhez kapcsolódó rádióbeszélgetést!

– Természetesen nem vagyok „privilegizálva”, ez nem név szerint nekem szól, hanem a nyugati újságíróknak, illetve már az oroszoknak is, mióta az ő haderejük is megjelent a térségben. Az emberrablás egyébként nagyon régi biznisz a Közel-Keleten, illetve Afganisztánban is, és ezt nem úgy kell elképzelni, hogy az Iszlám Állam katonái nyuszijelmezbe öltözve várják az embert a sarkon, és elrabolják. Ott, ahol 300 dollár a havi fizetés – ha egyáltalán van munka –, ennyi pénz szinte bárkit potenciális emberrablóvá tesz. Mire az elrabolt személy eljut az Iszlám Államig, négy-öt bűnszervezet kezén megy keresztül, amelyek megvásárolják egymástól. Ezt a fenyegetést minden esetben komolyan kell venni, ugyanis – ahogy az orosz kollégákkal fogalmaztunk – nagyon nem szeretjük a narancssárgát, mert nem áll jól.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!