hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2015. 12. 04. (XIX/49) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Tömeges kivégzések Szaúd-Arábiában

Szaúd-Arábiában ötven embert készülnek kivégezni terrorizmus vádjával, közülük többen  fiatalkorúak voltak, amikor őrizetbe vették őket. A fiatalok szülei szerint azonban a beismerő vallomásokat kínzásokkal kényszerítették ki a fiatalokból.

Balkán–Brüsszel: fegyvercsempészek ösvényén

Már a Charlie Hebdo-támadás után felmerült a kérdés, hogy honnan és hogyan jutottak fegyverekhez a terroristák, azonban a legutóbbi párizsi merényletsorozat nyomán még nagyobb figyelem terelődött a Balkánról az unióba irányuló illegális fegyverkereskedelemre, melynek „tranzitországa” Belgium.

Ki győzhet Iowában?

Nagy meglepetéseket tartogatott az Iowa állambeli kampány, kevesebb mint két hónappal az amerikai előválasztások startja előtt. Az államot azért tartják tradicionálisan kulcsfontosságúnak a választási küzdelmek során, mert az ottani közvélemény-kutatások gyakran pontosan reprezentálják az országos választási eredményeket.

Kína is terrorcélpont Afrikában

Amikor néhány nappal a párizsi merényletek után az al-Kaida szaharai ágához köthető terroristák törtek rá egy bamakói luxushotelre, a 19 áldozat közül három kínai volt. Előzőleg a párizsi horrorért felelős Iszlám Állam jelentette be, hogy fegyveresei végeztek egy Mozambikban elrabolt kínai szakértővel. Hszi Csin-ping kínai elnök válaszul nem csupán elítélte a két dzsihádista szervezet támadásait: azt is leszögezte, hogy Kína „fokozni fogja nemzetközi együtt­működését a béke és a nyugalom fenntartása érdekében az ártatlanokat sújtó terrorista tevékenység ellen”. Súlyos szavak: Peking mindmáig óvakodott erőinek külföldi bevetésétől. A történtek után ez is változhat.

 Nincs nagykoalíció az ISIS ellen

Félsikerként értékelhető François Hollande toborzóakciója az Iszlám Állam ellen. A francia elnöknek nem sikerült a nagykoalíciót tető alá hoznia – az Egyesült Államok továbbra sem hajlandó lényegesen változtatni a dzsihádista csoport elleni stratégiáján, és összefogni Oroszországgal. Barack Obamát ezért egyre több kritika éri országában, az amerikaiakat ugyanis nagyon aggasztja a terrorveszély. Moszkva készen állna a szorosabb együttműködésre, és Németország is nagyobb szerepvállalás mellett döntött az Iszlám Állam elleni koalícióban.

Belföld

Orbán volt a célkeresztben?

A Heteknek nyilatkozó szakértő szerint egy terepjárót vagy akár egy családi házat is fel lehetett volna robbantani annyi robbanószerrel, ami abban a bombalaborban volt, amelyet a TEK tárt fel egy két héttel ezelőtti akció során. Bár a terrorelhárítás valóban követett el hibákat, a jelek arra utalnak, hogy a gyanúsítottak nem történelemmániás „kiscserkészek” voltak. Az egy nappal később elfogott másik két férfi pedig – a belügyi tájékoztatás szerint – egy kormánytag elleni merényletet tervezett. A célpont Orbán Viktor lehetett.

Helyreigazítás

Helyreigazítás

A nők kedvezményes nyugdíjáról

A nyugdíjrendszer legutóbbi, 2011-es nagy átalakítása során a törvényalkotó célja az volt, hogy az öregségi nyugdíjrendszer keretében kizárólag a nyugdíjkorhatárukat betöltött személyek részesülhessenek nyugellátásban. Emiatt megszűnt a rok­kantsági nyugdíj és a korhatár előtti nyugdíjak minden variációja, helyet­tük bevezették a megváltozott munkaképességű személyek rokkantsági vagy rehabilitációs ellátását, illetve a korhatár előtti ellátásokat és a szolgálati járandóságot.

A kormány elengedte Farkas Flórián kezét

Politikai és jogi következményeket is előrevetít, hogy Lázár János szokatlanul keményen nekiment Farkas Flórián romaügyi miniszterelnöki megbízottnak, mondta a Heteknek Hegedűs István, az Országos Roma Önkormányzat elnöke, aki ugyanakkor elhibázottnak tartja, hogy Lázár a teljes roma önkormányzatot is bírálta.

Népibb lett a bal

Az MSZP a hétvégi kongresszusán több ponton változtatott a párt működését szabályozó alapszabályán. Egyrészt kiegészítették a preambulumot, választókerületi jellegűvé alakították át a szervezeti felépítését a pártnak, illetve bevezették az előválasztás lehetőségét. A pártvezetés büszke arra, hogy ezek a reformok 80-90 százalékos többséggel mentek át, amit többen Tóbiás József pártelnök jelenős erősödésének tudnak be. Tóbiás kritikusai szerint a pártelnök inkább időt nyert.

Hit és értékek

Amerika nem prédikálhat a világnak

Az egyik legaktívabb amerikai konzervatív talk-show rádiós, pedig a mezőny erős, Rush Limbaugh-tól Bill O’Reillyig. Michael L. Brown nemrég Budapesten járt, ahol szintén maratoni programsorozatot vállalt: 4 nap alatt 5 előadást tartott több tízezer hallgatónak, miközben innen közvetítette saját napi kétórás rádióműsorát, és 200 ezer fős Facebook-követői tábora számára is naprakészen posztolt útjáról.

HÁTTÉR

Az ellenségem barátja a barátom?

Hárommilliárd euró, vízumliberalizáció és a török uniós csatlakozás felgyorsítása – ezeket kapta ajándékba Ankara Brüsszeltől – pontosabban Brüsszeltől és Berlintől – a migrációs válság megoldásában való közreműködésért az uniós országok és Törökország kormányfőinek hétvégi csúcstalálkozóján. A megegyezés – legalábbis átmenetileg – enyhülést hozhat a 2015 folyamán Európa politikai rendszereit alapjaiban megrendítő migrációs krízisben. Törökország, mintha csak bizonyítani akarta volna, hogy eddig is úrrá tudott volna lenni a menekültválságon, a megállapodás másnapján megállított 1300, Görögország felé tartó menekültet. Ám a paktum akár néhány éven belül sokkal súlyosabb problémákat okozhat, mint amit az egyezség tető alá hozói megoldani véltek vele.

A Nyugat behódolása

Létezik-e mérsékelt iszlám? Megbízhatunk-e muszlim szomszédainkban? Mitől más az iszlám, mint a többi vallás? Mi várható Európában? Kérdéseinkre válaszol Raymond Ibrahim iszlámszakértő, a The Al Qaeda Reader és a Crucified Again című könyvek szerzője.

A három (atom) csapás

A paksi atomerőmű bővítése a magyar történelem legdrágább befektetése. Durván 4000 milliárd forintról, azaz felfoghatatlan mennyiségű pénzről szól a projekt, de állítólag ezzel 60 évre megoldódik Magyarországon az áramszolgáltatás alapja. Brüsszelben most több eljárás indult a beruházás miatt. A bővítés kritikusai szerint végre kiderülhet, hogy Paks2 nem éri meg, téves számításokon alapul, míg a kormánypárti álláspont szerint az uniós bírálatok hátterében szó sincs szakmai dilemmákról, hanem nyers gazdasági és politikai érdekekről. Magyarán nyugati cégek is „kaszálni” szeretnének az üzleten, a Juncker-bizottság pedig „szórakozni” próbál a rebellis Orbán Viktorral.

Ferenc, a Vatikán imámja

Ferenc pápa hatnapos afrikai körútjának utolsó állomásán a Közép-Afrikai Köztársaságban, Bangui­ban meglátogatott egy mecsetet, ahol cipőjét levéve Mekka felé fordulva imádkozott, majd kijelentette: „A keresztények és a muszlimok testvérek... együtt nemet kell mondanunk a gyűlöletnek, a bosszúnak és az erőszaknak, különösen annak az erőszaknak, amit a vallásnak vagy magának Istennek a nevében követnek el, jóllehet Isten a béke, szalaam.”

Rijád engedett a nyomásnak

Az elmúlt hetekben több látványos változás is érintette a szaúd-arábiai nők életét. Idén de­cem­berben vehetnek részt először választásokon, amikor is a helyi önkormányzatok összetételéről dönthetnek. Ezenkívül a szaúdi vezetés nemrég hatályon kívül helyezte a helyi munkatörvények azon passzusát, miszerint a nők nem állhatnak alkalmazásban olyan munkakörökben, amelyek „kockázatos és veszélyes” feladatokkal járnak.

Shopping a terror árnyékában

„Mindenki maradjon otthon” – tanácsolta honfitársainak a párizsi terrortámadás után a brüsszeli amerikai nagykövet. Habár ezt a tanácsot sokan mások is megfogadták, a karácsonyi bevásárlás még így sem maradhat el – legalábbis a vásárlási szezon nyitányának tanúsága szerint.

A „Rokonok” és a csökkenő alkotóerő

Miközben számtalan területen kedvezőek a magyar gazdaság alapadatai, a nagy minősítő intézetek nem minősítik fel az ország besorolását. Nem ütik rá a pecsétet, hogy itt minden rendben van. Vezető közgazdászok szerint ennek az az oka, hogy komoly problémák is észlelhetőek a magyar gazdaság teljesítőképessége esetében.

KÁVÉSZÜNET

Jézus bajnoka - Tyson Fury ült fel a bokszvilág trónjára

„Egy vicces világ az, amiben mi élünk. És gonosz. A sötétség nem akar hallani a fényről, a gonoszság pedig nem akar hallani a jóról. Az én munkám, hogy Isten szavát terjesszem. Nézzen rám, boldog ember vagyok! Elégedettséggel és örömmel tartok Istenhez” - nem éppen mindennapi nyilatkozat egy ökölvívó-világbajnoktól. Márpedig Tyson Fury szombat óta magáénak mondhatja ezt a címet.

Ne ess pánikba!

Beköszöntött a december. Karácsonyi vásárok, zenék, fények és illatok, mind azt hirdetik, hogy mindjárt itt van a szünidő, hóesés, móka és kacagás. Mindenki izgatottan várja, tervez és visszaszámol. Ám e boldog nyüzsgés közepette minden egyetemista fejében megszólal a vészharang:  „vizsgaidőszak”. Hiszen mielőtt még boldogan nekifognánk a karácsonyi ebéd elfogyasztásához, bizony meg kell birkózni jó néhány zárthelyi dolgozattal, vizsgával, feleléssel. Éppen ezért egy kisebb összefoglalóval készültünk azoknak, akik ilyesfajta kihívás előtt állnak.

Vlogolok, tehát vagyok?

„Hello, YouTube népe!” – hangzik a köszöntés egy YouTube-videó elején. A mai internetkultúra részévé vált az úgy­- nevezett „vlogok”, videók készítése és közzététele, de mégis mik ezek?

A klasszikus zene helye a 21. században

Minek a hatására döntöttél úgy, hogy alkalmazott zeneszerzést tanulsz?

Személyiség és öltözék kölcsönhatásban vannak

Legutóbb a sminkeléssel és színtanácsadással kapcsolatos, a külső-belső átalakulás különböző fázisaiban járó hölgyek és urak élményeit vettük át. Most az öltözéknek a személyiségünkről sugallt képre gyakorolt hatásáról beszélgetünk tovább Borbíró Mónika stílustanácsadó és a Budapest Marketing fotósa, Juhász Tamás átalakító programja kapcsán.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!