hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vlogolok, tehát vagyok?

2015. 12. 11.
„Hello, YouTube népe!” – hangzik a köszöntés egy YouTube-videó elején. A mai internetkultúra részévé vált az úgy­- nevezett „vlogok”, videók készítése és közzététele, de mégis mik ezek?

A vlog a videóblog rövidítése, ami egy olyan blogbejegyzés, aminek a közlési eszköze a videó. 2000 januárjában Adam Kontras egyik blogbejegyzéséhez egy videót is csatolt, amiben tájékoztatta barátait, hogy mi történt vele az egyik üzleti útján. Ez volt a világ első videóblog-bejegyzése. Évekkel később, 2004-ben Steve Garfield elindította saját videóblogját és kijelentette, hogy ez az év a „videóblogok éve lesz”.

2005 valóban meghozta a változást, hisz ezelőtt nem volt internetes felület a videók közzétételére. Sokan használták a Yahoo!-t, mint megosztási felületet, a videómegosztások folyamatosan növekedtek, végül az áttörést a YouTube 2005-ös megjelenése hozta el. A weblap lehetővé tette a használók számára, hogy megnézzenek, megosszanak vagy feltöltsenek videókat. Egy év elteltével, 2006 júliusára a YouTube vált az ötödik leglátogatottabb webhellyé: 100 millió videót néztek meg rajta, és 65 ezer videóval bővült nap mint nap. 2006 novemberében a Google 1,65 milliárd dollárért felvásárolta a YouTube-ot, ami mára az egyik leányvállalatává nőtte ki magát.

Másik meghatározó esemény a videó­­­világban, az először 2010-ben megrendezett VidCon (Videó Konferencia) volt, amely akkora sikert aratott, hogy mai napig az egyik legnagyobb esemény világszerte. Emberek ezrei jelennek meg és vesznek részt ezen a rendezvényen, a 2010-ben megközelítőleg 1400 főről mára, közel 20 ezerre duzzadt a résztvevők száma. Nézők, Youtube-osok, vloggerek és fanjaik, előadók, gamerek, vállalatok, zenészek és még sokan mások is megjelennek a VidConon a világ minden tájáról, hogy találkozzanak egymással két napon keresztül. A hivatalos honlapon már most szervezik a 2016-os VidCont, sok filmrendező már készíti az előzeteseket, hogy ezen a napon mutassa be azokat a nagyközönségnek; és vannak, akik már most bejelentkeznek egy szállodába, hogy mindenképpen ott lehessenek, és találkozhassanak kedvenceikkel. Az egyik alapító, Hank Green szerint olyan a VidCon, mint „egy üzleti megbeszélés, egy konferencia, egy ünneplés és egy beszélgetés” – ezzel megragadva a rendezvény sokoldalúságát. Az alapítók, Hank and John maguk is vloggerek, csatornájuk a VlogBrothers nevet viseli, ami a sikerlistán a 16. helyen áll, több mint 2,6 millió feliratkozóval. John Green neve sokaknak ismerősen csenghet, ugyanis ő a két ismert bestseller, a Csillagainkban a hiba és a Papírvárosok szerzője.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!