hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Nyugat behódolása
Interjú Raymond Ibrahim iszlámszakértővel

2015. 12. 03.
Létezik-e mérsékelt iszlám? Megbízhatunk-e muszlim szomszédainkban? Mitől más az iszlám, mint a többi vallás? Mi várható Európában? Kérdéseinkre válaszol Raymond Ibrahim iszlámszakértő, a The Al Qaeda Reader és a Crucified Again című könyvek szerzője.

Ön egyiptomi kopt szülők gyermeke, aki már az Egyesült Államokban született.  Ez a háttér mennyiben befolyásolta érdeklődését, szakértői munkájának alakulását?

– Anyanyelvi szinten beszélem mind az angol, mind az arab nyelvet, így mindkét kultúrkörben otthonosan mozgok. Az ember világnézetének kialakulására az a kultúra van a legnagyobb hatással, amelyben felnőtt. A nyugati kultúrában szocializálódott ember hajlamos arra, hogy a saját értékrendjét vetítse ki az iszlám világára is. Innen származik az a meggyőződése, hogy minden erőszak és intolerancia, amely azt a térséget jellemzi, csak valami társadalmi, politikai vagy gazdasági „megkeseredés” miatt van, és semmi köze magához a valláshoz.  Az én világnézetem sokkal semlegesebb és objektívabb, kevésbé hatja át a kulturális értékrend.

Mióta tanulmányozza az iszlám civilizációt?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!