hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A három (atom) csapás
Paks2: Brüsszel csuklóztatja az Orbán-kormányt?

2015. 12. 03.
A paksi atomerőmű bővítése a magyar történelem legdrágább befektetése. Durván 4000 milliárd forintról, azaz felfoghatatlan mennyiségű pénzről szól a projekt, de állítólag ezzel 60 évre megoldódik Magyarországon az áramszolgáltatás alapja. Brüsszelben most több eljárás indult a beruházás miatt. A bővítés kritikusai szerint végre kiderülhet, hogy Paks2 nem éri meg, téves számításokon alapul, míg a kormánypárti álláspont szerint az uniós bírálatok hátterében szó sincs szakmai dilemmákról, hanem nyers gazdasági és politikai érdekekről. Magyarán nyugati cégek is „kaszálni” szeretnének az üzleten, a Juncker-bizottság pedig „szórakozni” próbál a rebellis Orbán Viktorral.

Az elmúlt két hét során az Európai Bizottság két, a beruházásra veszélyes intézkedésről döntött: kötelezettségszegési eljárás indul a paksi atomerőmű bővítéséről szóló orosz megállapodás ügyében, mert a projektet közvetlenül ítélték oda a Roszatomnak, illetve mélyreható vizsgálat indul annak tárgyában, hogy a bővítés konstrukciója nem jelent-e úgynevezett tiltott állami támogatást. Bár még nem született döntés, az is lehetséges, hogy – Jávor Benedek EP-képviselő „közbenjárására” – a beruházás szerződéseinek titkosítása ügyében is rászáll az Európai Bizottság a magyar kormányra, és egy úgynevezett pilot eljárás során górcső alá veszi a Paks2-re vonatkozó titkosítási szabályozást.

Miről szól a vita?

A magyar közéletben a kormány kommunikációs értelemben győzelemre áll, hiszen az ilyen bürokratikus kifejezésekkel, mint például „kötelezettségszegési eljárás”, „tiltott állami támogatás” vagy „pilot eljárás”, nehéz széles néptömegek számára érthetővé tenni, hogy mi lehet a baja Brüsszelnek Paks2-vel. Sőt, inkább kekeckedésnek tűnik a kritika, mintsem valós problémának. Több, az ügyben a magyar kormánnyal szemben kritikus szakértővel beszélve azonban úgy tűnik, a brüsszeli bikkfanyelv mögött a játszma arról szól, hogy egyáltalán megéri-e Magyarországnak 4000 milliárdért újabb atomreaktorokat építeni a Duna partján Pakson, amelyek aztán 60 évre meghatározzák az ország energiaellátását. A beruházás kitermeli-e a bekerülés költségeit, vagy az olcsó áram helyett valójában egy állami pénznyelőt épít Magyarország. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!