hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A klasszikus zene helye a 21. században
Interjú Sulyok Benedekkel, a Liszt Ferenc Zeneakadémia másodéves hallgatójával

2015. 12. 11.
Minek a hatására döntöttél úgy, hogy alkalmazott zeneszerzést tanulsz?

– Már fiatalon, az általános iskola mellett zeneiskolába is jártam, zongorát és szolfézst tanultam. Hatodikos vagy hete­dikes lehettem, amikor elkezdtem ma­gamtól összerakosgatni hangokat, egymás után és egymás alá, így próbálgat­tam a hangzásokat. Tulajdonképpen lehet, hogy a szüleim vénája – ők építész­mérnökök, és ugye ott is konstrukciót kell létrehozni – bennem így nyilvánult meg. Ez a pár hangos kezdetleges dolog aztán fejlődött, növekedett. Mikor már elég nagy kompozícióim születtek, megkerestem velük egy helyi szolfézs tanárt, Füzi Jánost. Vittem neki egy CD-t, ő meghallgatta és azt mondta, hogy ezzel érdemes lenne többet foglalkoznom. Innen indult, hogy komolyan elkezdtem felkészülni a Zeneakadémia felvételijére. Mivel nem zenei konzervatóriumba jártam, hanem általános gimnáziumot végeztem, nehezebb volt a felkészülésem, mert az Akadémia hallgatói 95 százalékban konzervatóriumból jönnek. Vicces, mert elég későn alakult ki bennem, hogy ezzel komolyan szeretnék foglalkozni. A CD-anyagot is a 12. félévében vittem el Füzi Jánosnak. Valamint eddigre rájöttem, hogy nem sok minden érdekel a gimiben tanultak közül.

Rögtön fel is vettek?

– Nem, bár a 12. év végén megpróbáltam az Akadémiát. Füzi János vállalta a felkészítésemet zeneszerzés és zeneelméletből, Lozsányi Tamás pedig a kötelező zongorára készített fel. Nagyon intenzív pár hónap volt a felvételiig. Az Akadémián azonban azt mondták, hogy biztató, amit látnak, de még hiányzik az a tudás, amit a négyéves konzervatórium megad. Az ELTE-re is beadtam a jelentkezésemet, oda fel is vettek, de azt nem kezdtem el, hanem otthon maradtam Szekszárdon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!