hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Balkán–Brüsszel: fegyvercsempészek ösvényén
Milyen úton jutottak a kalasnyikovokhoz a párizsi tömeggyilkosok?

2015. 12. 03.
Már a Charlie Hebdo-támadás után felmerült a kérdés, hogy honnan és hogyan jutottak fegyverekhez a terroristák, azonban a legutóbbi párizsi merényletsorozat nyomán még nagyobb figyelem terelődött a Balkánról az unióba irányuló illegális fegyverkereskedelemre, melynek „tranzitországa” Belgium.

A Charlie Hebdo-támadás három elkövetője, a Kouachi fivérek és Amedy Coulibaly összesen mintegy 25 ezer euró értékű fegyverarzenált halmozott fel, köztük kalasnyikovokat, szovjet gyártmányú pisztolyokat, géppisztolyt, rakétavetőt, gránátokat és könnygázgránátokat. A The Telegraph információi szerint a férfiak a töltényeket Boszniából, a kalasnyikovokat pedig Bulgáriából vagy Romániából szerezték, ami nem meglepő, hiszen két fegyvercsempész-útvonal vezet a Balkánról Franciaországba: az egyik Olaszországon át, a másik pedig Szlovénián keresztül, egészen Kelet-Franciaországig. A balkáni fegyvercsempészet nem új jelenség: a kilencvenes évek háborúi nyomán több millió lőfegyver maradt Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban.

A becslések szerint csak Bosznia-Hercegovinában – ahol a világ egyik legnagyobb lőszergyára található, és ahol nem volt ritka a katonai bázisok kirablása sem – 1,1 millió lőfegyver van, közülük 750 ezer illegális kezekben. Claude Moniquet, korábbi francia kém és az Európai Stratégiai Hírszerző és Biztonsági Központ (ESISC) társalapítója egyenesen úgy fogalmazott a Financial Timesnak, hogy „hegyekben állnak” a kalasnyikovok Boszniában, Szerbiában és Horvátországban.

Ezeket a fegyvereket pedig nem nehéz és nem is drága beszerezni. Az ESISC információi szerint néhány évvel ezelőtt még 400 euróért lehetett hozzájutni egy AK-47-eshez, ma már viszont akár 1000-2000 eurót is elkérhetnek érte. Ennek ellentmond egy szerb informátor nyilatkozata, aki a Reutersnek azt mondta, már 700 euróért is meg lehet vásárolni jugoszláv AK-47-eseket, pisztolyokat pedig még olcsóbban (150 euró/darab). Ha már megtörtént a fegyverek beszerzése, akkor következik a következő lépés, vagyis az áru leszállítása a kért helyre. A szerb informátor szerint ez a legkockázatosabb része a feladatnak, mert ugyan a fegyverek szétszerelve könnyen elrejthetők a kocsi tankjában vagy a kárpit alatt, de „a legnehezebb észrevétlenül bejutni a schengeni övezetbe – Magyarországra”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!