hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Személyiség és öltözék kölcsönhatásban vannak

2015. 12. 11.
Legutóbb a sminkeléssel és színtanácsadással kapcsolatos, a külső-belső átalakulás különböző fázisaiban járó hölgyek és urak élményeit vettük át. Most az öltözéknek a személyiségünkről sugallt képre gyakorolt hatásáról beszélgetünk tovább Borbíró Mónika stílustanácsadó és a Budapest Marketing fotósa, Juhász Tamás átalakító programja kapcsán.

A legutóbb megismert hölgyeknél néhány smink- és színtanácsadás után hamarosan a ruhaneműk kerültek terítékre. Borbíró Mónika szerint gyakori, hogy finom lelkű hölgyek a felöltött ruházatot rejtőzködésre használják: „Pontosan így voltam ezzel én is – meséli a felső képeken látható Rakó Krisztina –, mielőtt a férjemet megismertem, távolról is el szerettem volna kerülni a kihívó öltözködést. Persze átestem a ló másik oldalára, végül a férjem bátorított a nőiesebb öltözködésre.” A színeken túl a testalkat befolyásolja leginkább, hogy mi áll a legjobban nekünk. Harmonikusnak az arányos alkatot tartjuk, így az öltözködéssel az arányok javítása a nagyon fontos cél. Ha valakinek keskeny a válla, csónaknyakú felsőrészekkel érdemes ezt ellensúlyozni, kerülve a „V” kivágásúakat, amelyek épp ellenkező irányba hatnak. Krisztinának teltebb alakjához vékony derék társul, így bármennyire is tetszenek neki a ma divatos buborékszabású blúzok, mégis inkább a derekát hangsúlyozó darabokban érvényesül alakjának előnyös oldala. Férje, Rakó Levente korábban a bő, lezser öltözékeket és a kényelmes, tompított orrú cipőket kedvelte leginkább, így érdekes felismerés volt számára, hogy alacsony testmagassága miatt szűkebb szabású nadrágokkal és nyújtott orrú cipőkkel mennyivel daliásabbá vált a megjelenése. „Mindemellett vidám perceket okozott, amikor a színtanácsadás során kiderült, hogy ugyanabba a színtípusba tartozunk mindketten!” – meséli a házaspár.

A szakmánk is befolyásolhatja az öltözékhez való hozzáállásunkat, a stílustanácsadó hálás is, ha beavatják részletesen az életük ezen oldalába a tanácsadásra várók. A bal alsó képeken szereplő Vikinek, aki tejtermékek mozgóárusításával foglalkozik, például a magassarkú cipő hétköznapi viselete elképzelhetetlen a munkájával együtt járó komoly fizikai igénybevétel miatt, így a tanácsadó stabilabb, mégis csinos cipőt javasolt. Krisztinának pedig biológusként egy munkahelyváltásnál irodaházi környezetbe kerülve hirtelen fehér köpeny helyett elegánsabb öltözékekre volt szüksége. Nőknél jellemzően a szülés szokott még az öltözködéssel kapcsolatos döntésekre hatni: „Mónika fontosnak tartotta, hogy olyan cipőformát találjunk, amelyben tudok a gyerekek után szaladni, mégis csinosabb”– meséli egy háromgyermekes anyuka.

Talán azt gondolnánk, hogy az öltözködési tanácsadás valamiféle luxusszolgáltatás, miközben az abban résztevő hölgyek közül többen észrevették, hogy a tanácsadás óta jóval kevesebbet költenek ruhára. Hogy ennek mi lehet az oka? Megvan az alapvető ruhatár, amelyet kiegészíteni például egy-egy érdekesebb új blúzzal már nem nagy befektetés, ráadásul rááll az ember szeme is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!