hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tömeges kivégzések Szaúd-Arábiában
Nem csak az ISIS kedvence a lefejezés

2015. 12. 03.
Szaúd-Arábiában ötven embert készülnek kivégezni terrorizmus vádjával, közülük többen  fiatalkorúak voltak, amikor őrizetbe vették őket. A fiatalok szülei szerint azonban a beismerő vallomásokat kínzásokkal kényszerítették ki a fiatalokból.

„Nyolcadikos voltam, amikor Szaúd-Arábiában tanúja voltam egy nyilvános kivégzésnek” – meséli Oszama, aki származását tekintve szír, de családtagjai közül sokan a sivatagi monarchia lakói, és gyerekkorát ő is itt töltötte. „A pénteki ima utánra időzítik a kivégzéseket, és a próféta rendeletének megfelelően nyilvánosan hajtják végre, hogy a többiek okuljanak belőle. Aznap is így történt: amikor kijöttünk a mecsetből, a rendőrség lezárta a környező utcákat, hogy senki se hagyhassa el a területet. A hatóságokat nem érdekli, hogy gyerekek is lehetnek az ott lévők között, akik ezáltal akaratlanul is szemtanúivá válnak a kivégzésnek. Így kerültem én is oda, ahol egy férfit karddal lefejeztek. Ezeket a kivégzéseket többnyire az úgynevezett ’elhajlókon’ hajtják végre: legtöbben valóban terroristák, sokan közülük Szíriából jöttek vissza.”

A hatóságokat az sem zavarja, ha az elítéltek kiskorúak. Öt fiatal, akiket december elején terveznek kivégezni, 2012-ben, amikor elfogták őket még  nem töltötték be a 18. évüket. Muhammad as-Siukh, Abdullah az-Zaher, Ali ar-Rebh, Dawud am-Marhun és Ali an-Nimr kormányellenes zavargásokon kerültek letartóztatásra. A tiltakozó akciókat, ahol a fiatalokat elfogták, az északi tartományban lakó síita kisebbség szervezte. Az őrizetben lévők szülei szerint a fiatalokat embertelen körülmények között tartják fogva: az anyák a middleeasteye.net újságírójának azt mondták, hogy fiaikat az eljárás során számos jogsértés érte.

A szülők úgy vélik, hogy a hatóságok kínzás eredményeként jutottak a halálos ítéletek alapjául szolgáló vallomásokhoz, és gyerekeik tisztességtelen bírói eljárás részesei voltak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!