hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Orbán volt a célkeresztben?
Kiket fogott el a TEK?

2015. 12. 03.
A Heteknek nyilatkozó szakértő szerint egy terepjárót vagy akár egy családi házat is fel lehetett volna robbantani annyi robbanószerrel, ami abban a bombalaborban volt, amelyet a TEK tárt fel egy két héttel ezelőtti akció során. Bár a terrorelhárítás valóban követett el hibákat, a jelek arra utalnak, hogy a gyanúsítottak nem történelemmániás „kiscserkészek” voltak. Az egy nappal később elfogott másik két férfi pedig – a belügyi tájékoztatás szerint – egy kormánytag elleni merényletet tervezett. A célpont Orbán Viktor lehetett.

Mint arról múlt heti számunkban részletesen írtunk, a Terrorelhárítási Központ (TEK) két héttel ezelőtt hat személyt vett őrizetbe, miután a párizsi vérfürdőt követően fokozták felderítő tevékenységüket, és „a TEK által kiemelten védett személyek biztonsága érdekében” operatív intézkedéseket hajtottak végre. Mint Hajdu János főigazgató nyilatkozataiból kiderült: két akcióról volt szó, az elsőben két személyre csaptak le, akik autójukban fegyvereket szállítottak; a másikban négy – két magyar és két szlovák állampolgárságú – férfit fogtak el szintén egy autóban, amelyben robbanóanyagot találtak. Az utóbbi esethez kapcsolódó házkutatás során egy „bombalaboratóriumra” is rábukkantak.

Bár a TEK először összefüggő ügyként tálalta a két elfogást, és lebegtette, hogy vallási szélsőségesekről van-e szó, illetve van-e nemzetközi kapcsolatrendszerük – a legsúlyosabb kritika mégsem ezért érte a terrorelhárítást. Hanem azért, mert a második ügyben az ügyészség a négy gyanúsított közül csak S. Roland esetében tartotta szükségesnek az előzetes letartóztatást, ám a bíróság ezt is elutasította. A sajtó – és az ellenzék – egy része szerint a TEK politikai célból „feltupírozta” a történteket, de „lyukra futott”. Ezt a verziót erősítette a Fővárosi Főügyészség közleménye, amely szerint nincs arra semmilyen adat, hogy „a második világháború iránt hobbi szinten érdeklődő terhelt bármilyen kapcsolatban állna szervezett bűnözői csoportokkal, terrorszervezetekkel, vagy hogy vegyi anyagait a közrend vagy személyek élete ellen kívánta volna fordítani”.

Ám a TEK által S. Roland bombalaborjáról bemutatott fényképeken csőbomba, indítószerkezet és egy – a gyanú szerint – robbanóanyaggal töltött poroltó is látható volt. Ráadásul a Fővárosi Főügyészség arról tájékoztatott, hogy vannak arra utaló plusz adataik, miszerint a négy férfi egyike „nem csak történelemrajongó” – ezek azonban egyelőre nem tartoznak a nyilvánosságra. A másik akcióban elfogott két – lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés gyanúja miatt előzetesbe helyezett – férfiról pedig közölték: autójukban elrejtve számos lőszert, tárat, Skoda és Skorpió típusú géppisztolyt találtak.  Mindkét férfi büntetett előéletű, egyiküket májusban azért ítélték el, mert lőszereket hozott be az országba, a másik pedig 2014 novemberében szabadult lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt kiszabott hét és fél éves büntetéséből.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!