hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2016. 12. 02. (XX/48) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Kormányalakítás újraszámlálás mellett

Donald Trump megválasztott elnök a héten újabb megbeszéléseket folytatott a Trump Towerben, hogy megtalálja a megfelelő jelölteket kormánya még üresen maradt helyeire. Több döntés a hét elején már megszületett, de a külügyminiszter személyéről még nem határoztak, Trump tanácsadói köre is megosztott lévén a kérdésben. Jill Stein zöld párti jelölt a szavazatok újraszámlálását kezdeményezte három államban, amihez Hillary Clinton kampánya is csatlakozott.

Erdogan újra zsarolja Európát

Újabb menekültáradattal zsarolja Európát a török elnök. Recep Tayyip Erdogánnál az verte ki a biztosítékot, hogy az Európai Parlament a múlt héten megszavazott egy nem kötelező érvényű határozatot, amely a Törökországgal folytatott csatlakozási tárgyalások felfüggesztését javasolja. A görög hírszerzés értesülése szerint a török kormánynak meg is van a titkos terve, amelynek alapján naponta háromezer menekültet engedne áthajózni Görögországba. Ankara állítólag konkrét lépéseket is tett már: több ezer motoros gumicsónakot gyűjtött össze a tengerpartokon.

Lángoló terrorizmus

Kétszázhúsz különböző pontból startoltak az Izrael erdőit és városait egyaránt perzselő tüzek múlt hét kedden. Eleinte a rendkívül száraz és szeles időjárást sejtették a katasztrófa hátterében, ám idővel fény derült a terrorista indítékú gyúj­togatásokra.

Infernóterror: új korszakot nyithat

„A terror új formája, ami szakaszhatárt jelez az Izrael elleni intifádák történetében” - így értékelte lapunknak az elmúlt napok országos infernóját Shay Attias izraeli elemző, az izraeli Miniszterelnökség volt kommunikációs igaz­gatója. Attias szerint az európai országoknak is fel kell készülniük a gyújtogatós terrortáma­dásokra, mert az eddigi gyakorlat szerint a palesz­tinok „kreatív” terrormódszereit sorra át­veszik más kontinenseken is.

Összecsapott az ISIS és az izraeli hadsereg

Megtörtént az első közvetlen összecsapás az Iszlám Állam és az izraeli hadsereg között, amikor négy terrorista tűz alá vette a Golán-fennsík izraeli oldalán járőröző katonákat. Az Izraeli Légierő légicsapással válaszolt.

Változóban Európa karaktere

Egyre erősödnek a „populista” mozgalmak Európában. Az Ausztriában december 4-én megismétlendő elnökválasztás, illetve a szintén küszöbön álló olasz népszavazás a parlament átalakításáról egyaránt arról szól, hogy mekkora teret tudnak biztosítani maguknak a jelenlegi rendszert bíráló vagy teljesen elutasító politikai mozgalmak, amelyeknek viszont egy új felmérés szerint egyre erősödik a támogatottsága az európai társadalmakban.

Belföld

Gyárfás távozik - Célba ért az üzenet

Kedd este még a Water Willy nevű kabalafigura kapcsán kiadott szerencsétlen nyilatkozat korrigálást tervezte az úszószövetség elnöke. Szerda reggel azonban meglátta a sportnapilap főcímét, és már tudta: távoznia kell. Így buktatták meg a 23 éve regnáló Gyárfás Tamást.

Toroczkai jobbról előz

A Jobbikot megosztja a muszlim- és homoszexuális-ellenes ásotthalmi rendelet, noha az ötletgazda a párt alelnöke. Az elemző szerint nem egyértelmű, hogy valóban magánakcióról van-e szó, ami ismét törésvonalakat képezhet a néppárti státuszáért küzdő Jobbikban, vagy a vezetőség akarja radikálisabb irányba tolni a népszerűségéből folyamatosan veszítő pártot. Az akció ugyanakkor a Fideszt is kényelmetlen helyzetbe hozhatja.

Katasztrofálissá válhat a háziorvoshiány

Rövid időn belül összeomolhat a háziorvosi rendszer. Jelenleg 300-400 ezer ember ellátatlanságát okozza a háziorvoshiány Magyarországon. Ha nem történik érdemi változás, akkor 2025-re közel ötmillió nagy- és kiskorú honfitársunknak nem lesz megoldva az egészségügyi alapellátása az utánpótlás hiánya miatt.

Végre lassabban fogy a magyar!

Hazánk lakossága a rendszerváltás óta több mint félmillió fővel csökkent. Évente nagyjából salgótarjánnyi magyarral van kevesebb. Magas halálozási és alacsony születési ráták mellett a kivándorlás is nyomta a görbéket, ám úgy tűnik, a jelenlegi kormányzat alatt a szomorú folyamat némiképpen lassult. A KSH adatai szerint idén kisebb mértékben fogyott Magyarország népessége az egy éve mért adatokhoz képest.

Hit és értékek

A Feltámadás temploma: feltárták Jézus sírhelyét

Történelmi események zajlottak Jeruzsálemben október végén. A Szent Sír-templom évszázadok óta érintetlen köveit most mozdították meg először. Nem is akármelyik pontján: egyenesen a Jézus sírjaként számon tartott teremben. Az esemény a helyszínen és az egész világon számos keresztény felekezet híveit és képviselőit is megmozgatta, csakúgy mint a régészet berkeit.

HÁTTÉR

Fidel Castro szupersztár

Miközben a világ politikusai – gyakorlatilag az egy szem Donald Trumpot leszámítva – Fidel Castro méltatásával és a „létező szocializmus” tisztára mosásával voltak elfoglalva, szombaton döbbenetes interjú jelent meg a maszol.ro portálon. Kár, hogy Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök soha nem fogja megismerni ennek az interjúnak a szövegét – a jelek szerint nagyon is rájuk férne.

Veszélyes üzem

A gazdasági válság idején a munkahelymegtartás volt a fontos, ma a munkaerő-megtartás lett az, mert emberhiány van. A cégek egyre inkább kezdik felismerni, hogy a versenyképesség elképzelhetetlen az alkalmazottak lelki egészsége nélkül. Előtérbe került a stresszmentes légkör, a dolgozókat emberszámba vevő cégmentalitás, ami nem mellesleg a teljesítményre is rendkívül pozitív hatással van. Többek között ez derült ki nemrég a Harmat Kiadó által a munkahelyi stresszről ren­dezett kerekasztal-beszélgetésen.

Magukat adják

Amikor Steve Chen 2005-ben kilépett a Facebookból, mindenki őrültnek tartotta. Az akkoriban hihetetlen fejlődésnek indult közösségi portál egyik első alkalmazottjaként részesülhetett volna a Facebook azóta legendás sikeréből. Csakhogy a tajvani programozó nem volt őrült. Ő lett ugyanis a világ legnagyobb videómegosztó oldalának, a YouTube-nak az egyik alapí­tója, aki cégét később 1,65 milliárd dollárért adta el a Google-csoportnak. A videomegosztó – a Google után – az internet legforgalmasabb weboldala. Nézzük meg, hogy 11 évvel a létrejötte után mik az aktuális trendek a YouTube-on, és hogy mi mindenre használjuk!

Meglepetés!

Gyerekrabszolgák 80 forintnak megfelelő órabérért, 13 órás műszakokban tömik a Kinder tojásokba a műanyag játékokat Romániában – állította leleplezőnek szánt cikkében a The Sun nevű brit bulvárlap. Bár a hírt magyar médiumok is átvették, a sztori csak részben bizonyult igaznak a Hetek helyszínre látogató munkatársa számára. Igaz, ez a fele is felvet kérdéseket a csokimulti Ferrero és helyi beszállítójának gyakorlatát illetően.

Kitörni a putriból

Székelykeresztúr központjában egy szűk sikátoron keresztül jutunk ki a dimbes-dombos vidékre, ahol egymás után sorban haladunk át a mesebeli kis falvakon, míg aztán Gagy település határába jutunk. A település szélén egy domboldalban egy sáros lejtő az úti célunk - több mint hétszáz kilométert tettünk meg, hogy ideérjünk rakományunkkal – ruhával, tartós élelmiszerrel –, no meg a HISZ lelkes munkatársaival. A domb oldalában szerény házakban és különféle „tákolmányokban” lakik harminc család – őket jöttünk megsegíteni. Hét éve jár ide a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának (HISZ) stábja, erdélyiek, magyarországiak felváltva, kitartóan küzdve a gagyi senki földjének lakóiért.

Felgyújthatták a kirgiz evangéliumi keresztények központját

A hatóságok szerint műszaki hiba okozta a pusztító tüzet, amiért felelősségre fogják vonni a gyülekezet vezetőit. A keresztény közösség tagjai viszont nem tartják életszerűnek, hogy az épületen belül keletkezett a tűz, és szándékos gyújtogatásra gyanakszanak. Az ugyan­akkor tény, hogy a muzulmán országban évek óta egyre nehezebb az újjászületett keresztények helyzete, a kormányzat pedig a jelek szerint mindent megtesz, hogy ellehetetlenítse a gyülekezetek életét.

Emberére akadt a liberális média?

Stephen K. Bannon, Donald Trump választási kampányának menedzsere, továbbá a megválasztott elnök leendő főtanácsadója és stratégája vezeti a konzervatív Breitbart News hírportált. A szélsőjobboldalinak bélyegzett és sokáig elenyésző látogatottságú híroldal Trump megválasztásával az ország egyik legbefolyásosabb konzervatív hangjává válhat, ami lemossa a liberális média gúnyos mosolyát.

Forradalmár, diktátor, tömeggyilkos

Múlt hét pénteken, 90 éves korában elhunyt Fidel Castro kubai kommunista diktá­tor. Ellentmondásos nyilatko­zatok kísérték a halálhírét, és az sem teljesen biztos, hogy a Comandante halá­la korszakváltó esemény, ugyanis az utódai szinte mindenben Castro nyomdokait követik.

KÁVÉSZÜNET

Korlátlan életet élni

„Biztosan tudom, hogy előfordulnak csodák, de csak azokkal, akik nem adják fel a reményt. Mi a remény? Az álom kezdete. A cél hangja. Beszél hozzánk, és biztosít minket arról, hogy bármi is történjen veled, te vagy az, aki meghatározza, mi zajlik a bensőd­ben. Talán nem te irányítod, hogy mi történik veled, azt viszont igenis te döntöd el, hogy miként reagálj a történésekre.” (Részlet Nick Vujicic: Nyitott lélekkel című köny­véből)

A gyermeklélektan tudósa

A gyermeklélektan, a klinikai és a szociál­-pszichológia kiemelkedő kutatójának megha­tározó szerepe volt a pedagógiai-pszichológiai és értelmiségi szellemi közélet újraindítá­sában, sőt olyan máig ható pozitív változások beindításában, mint például a nyolcosztályos általános iskola bevezetése, az analfabetizmus felszámolása vagy a felsőoktatásnak az alsóbb társadalmi rétegekből származó tehet­ségek előtt való megnyitása. Az ország leghí­resebb Kossuth-díjas gyermekpszichológusának – fordulatokban gazdag, izgalmas, bár ellentmondásos élete mellett – szakmai értékei vitathatatlanok. Egyik tanítványával, Binét Ágnessel közösen írt Gyermeklélektan című könyve, valamint a szintén vele írt Ablak-Zsiráf című, kisiskolásoknak szóló lexikona számos kiadást megért, sőt bestsellerek lettek.

Szerelem papírrepülőn

Szerelem papírrepülőn – Szerelemben, háborúban címmel zsidó élettörténeteket bemutató fotó- és filmdokumentációs kiállítás nyílt Budapesten, a Ráday utca 47. szám alatti 2B Galériában. A Centropa Alapítvány gyűjteménye családtörténeteken és régi családi fotókon keresztül mutatja be az Osztrák–Magyar Monarchia területén élt zsidóságnak az I. világháborúban betöltött szerepét és életmódját. A tárlat kurátorát – aki egyben a Centropa Alapítvány egyik alapító tagja is –, Dr. Czingel Szilviát kérdeztük.

100 év a nemzeti parkok szolgálatában

Kereken 100 éve alapították a nemzeti parkok felügyeleti szervét az USA-ban, ami fontos mérföldkő Amerikában és a világ más országaiban is a nemzeti parkok történetében. Nem elegendő ugyanis kiemelt védelemben részesülő területeket kijelölni, ezek irányítására, a vonatkozó jogszabályok megalkotására és betartatására is éppoly nagy szükség van, ami állami feladat.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!