hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lángoló terrorizmus
Tűzvész söpört végig Izraelen

2016. 12. 01.
Kétszázhúsz különböző pontból startoltak az Izrael erdőit és városait egyaránt perzselő tüzek múlt hét kedden. Eleinte a rendkívül száraz és szeles időjárást sejtették a katasztrófa hátterében, ám idővel fény derült a terrorista indítékú gyúj­togatásokra.

November 22-én lobbantak fel az első tüzek Izraelben északon, majd az ország több pontja lángba borult. Katonák és civilek egyaránt csatlakoztak a tűzoltókhoz, hogy megfékezzék a lángokat. Ám Izrael tizennégy tűzoltó repülőgépből álló arzenálja nem bizonyult elégnek a tűzvész elleni küzdelemben, így Benjamin Netanjahu miniszterelnök nemzetközi támogatást kért.

Oroszország, Görögország, Olaszország, Ciprus és Törökország pár órán belül Izrael segítségére siettek. Az oroszok olyan Beriev Be-200-as típusú gépeket küldtek, amelyek egyszerre tizenkétezer liter vizet is tudnak szállítani – ezt a vízmennyiséget tizennégy másodperc alatt szippantják fel a tengerből. Netanjahu Vlagyimir Putyinnak telefonon, Törökországnak pedig nyilatkozat formájában köszönte meg a gyors és hathatós segítségnyújtást.

A miniszterelnök az Egyesült Államoktól a 747-es Supertanker repülő segítségét kérte, ugyanis ezzel egyedül­álló módon éjjel is lehet harcolni a lángok ellen. A gép múlt pénteken érkezett meg Izraelbe ötven amerikai tűz­oltóval. Később több ország is csatlakozott a nemzetközi mentőakcióhoz. A Palesztin Hatóság is segítséget küldött, amiért Netanjahu köszönetet mon­dott a palesztin elnöknek. Az utolsó lángokat hétfőre sikerült eloltaniuk.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!