hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Meglepetés!
A brit bulvár és a román „gyerekrabszolgák”

2016. 12. 08.
Gyerekrabszolgák 80 forintnak megfelelő órabérért, 13 órás műszakokban tömik a Kinder tojásokba a műanyag játékokat Romániában – állította leleplezőnek szánt cikkében a The Sun nevű brit bulvárlap. Bár a hírt magyar médiumok is átvették, a sztori csak részben bizonyult igaznak a Hetek helyszínre látogató munkatársa számára. Igaz, ez a fele is felvet kérdéseket a csokimulti Ferrero és helyi beszállítójának gyakorlatát illetően.

Kinder tojás rabszolgák című cikké­ben a The Sun lényegében azt állítja, hogy a magyar határ közelében, Tasnád és Kispér térségében éhbérért dolgoztatott román családok – felnőttek és „gyerekrabszolgák” közösen – otthon pakolják a Kinder tojásba a műanyag játékokat. A hosszú, akár 13 órás műszakok órabére fejenként körülbelül 80 forintra jön ki, miután 1000 összerakott tojásért kapnak 20 lejt (1400 forintot). A lapnak nyilatkozó egyik családban egy 11 éves és két 6 éves gyermek segít be a „kalákába”, ami az apa szerint tulajdonképpen rabszolgamunka. Felesége szerint a fizetség szörnyű, de nincs más választásuk, hiszen szükségük van a pénzre, hogy enni tudjanak, és gondoskodni tudjanak a gyerekeikről.

Az említett településekhez közeli, a csomagolóüzemnek helyet adó Nagykárolyban (Carei), úgy tűnik, mindenki tájékozott a Kinder-botrányt illetően.

A helyi sajtó és a tévéhíradók is foglalkoztak a témával, ám a közvélemény nem annyira a csokitojásokat gyártó Ferrero (vagy annak helyi beszállítója, a Romexa) tevékenysége miatt van felháborodva, hanem a brit bulvárlap eljárásán. Az általunk megkérdezett másfél tucat ember szerint ugyanis a riportban megjelenő állítások nem feltétlenül állják ki a valóság próbáját.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!