hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Toroczkai jobbról előz
Feszültség a Jobbikban az ásotthalmi rendelet miatt

2016. 12. 01.
A Jobbikot megosztja a muszlim- és homoszexuális-ellenes ásotthalmi rendelet, noha az ötletgazda a párt alelnöke. Az elemző szerint nem egyértelmű, hogy valóban magánakcióról van-e szó, ami ismét törésvonalakat képezhet a néppárti státuszáért küzdő Jobbikban, vagy a vezetőség akarja radikálisabb irányba tolni a népszerűségéből folyamatosan veszítő pártot. Az akció ugyanakkor a Fideszt is kényelmetlen helyzetbe hozhatja.

„Ásotthalom jobbikos polgármestere betiltotta az iszlámot és a melegséget”: nagyjából így interpretálta a liberális média azt a november 23-ai rendeletet, amiben Toroczkai László kezdeményezésére megtiltották a muszlim vallással összefüggő tevékenységek nyilvános megvalósítását, így a burka-, csador- vagy burkiniviselést és a mecsetépítést, továbbá megtiltották a homoszexualitás bármilyen nyilvános kifejezését is. A rendelet a Jobbik országos vezetőségében megrökönyödést váltott ki, Vona Gábor a helyszínen egyeztetett Toroczkaival, majd megpróbálta a néppártosodásból fakadó véleménykülönbségekkel magyarázni és bagatellizálni a történteket.

A szerb határ mentén fekvő négyezer fős Ásotthalom lakossága a mai napig saját bőrén tapasztalja a migránsválságot: az illegális bevándorlók 2014 nyara óta érkeznek a településre a zöldhatáron át, majd hosszabb-rövidebb ott tartózkodás után tovább indulnak – vagy lelepleződésük esetén visszatoloncolják őket. Korábbi helyszíni riportunk megszólalói szerint tízezres nagyságrendben jöttek az elmúlt években menekültek, többnyire muszlim vallású fiatal férfiak. A szélsőséges nézeteiről és akcióiról ismert Toroczkai László 2013-ben lett a település polgármestere időközi választáson. 2014-ben ismét őt választották meg, ellenfél híján ezúttal 100 százalékkal nyert, ráadásul úgy, hogy – szemben az időközi választással – immár mindenki tudhatta, hogy a Jobbik támogatásával politizál.      

A november 23-án elfogadott ásotthalmi rendelet értelmében „tilos közterületen a müezzin tevékenysége, mivel alkalmas a köznyugalom zavarására, továbbá alkalmas arra is, hogy a helyi lakosság körében félelmet, riadalmat és megbotránkozást keltsen. Tilos az egész testet és fejet, valamint részben vagy teljes egészében az arcot is elfedő burka, nikáb és csador, valamint a teljes testet fedő fürdőruha, ide értve az úgynevezett burkini viselése. Tilos bármilyen olyan jellegű propagandatevékenység megvalósítása, amely a házasság intézményét nem az Alaptörvényben rögzítetteknek megfelelően egy férfi és egy nő között létrejött életközösségként mutatja be, ide értve bármilyen közterületi akciót, kiemelten a performanszokat, demonstrációkat, plakát-, röplap- és hangreklámokat. Tilos bármilyen olyan jellegű propaganda-tevékenység megvalósítása, amely megsérti az Alaptörvényt azzal, hogy a családi kapcsolat alapjaként nem a házasságot, illetve a szülő-gyermek viszonyt ismeri el, ide értve bármilyen közterületi akciót, kiemelten a performanszokat, demonstrációkat, plakát-, röplap- és hangreklámokat.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!