hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A gyermeklélektan tudósa
30 éve hunyt el Mérei Ferenc

2016. 12. 08.
A gyermeklélektan, a klinikai és a szociál­-pszichológia kiemelkedő kutatójának megha­tározó szerepe volt a pedagógiai-pszichológiai és értelmiségi szellemi közélet újraindítá­sában, sőt olyan máig ható pozitív változások beindításában, mint például a nyolcosztályos általános iskola bevezetése, az analfabetizmus felszámolása vagy a felsőoktatásnak az alsóbb társadalmi rétegekből származó tehet­ségek előtt való megnyitása. Az ország leghí­resebb Kossuth-díjas gyermekpszichológusának – fordulatokban gazdag, izgalmas, bár ellentmondásos élete mellett – szakmai értékei vitathatatlanok. Egyik tanítványával, Binét Ágnessel közösen írt Gyermeklélektan című könyve, valamint a szintén vele írt Ablak-Zsiráf című, kisiskolásoknak szóló lexikona számos kiadást megért, sőt bestsellerek lettek.

Budapesten született 1909. november 24-én. Szülei (Mérei Gáspár Géza és Klein Valéria) fényképészek voltak, műtermük a pesti Thököly úton állt. Apja halála után három féltestvérrel együtt édesanyja nevelte. A tehetséges, de nyugtalan Ferenc a nyolc gimnáziumi osztályt öt intézményben végezte el. Már gyerekként rengeteget olvasott, akár 4-500 oldalas könyveket is egyvégtében. Érettségi után, 1928-tól a párizsi Sorbonne-on tanult. Politikai gazdaságtannal, statisztikával, irodalommal és tizenegy nyelvvel foglalkozott. Két diplomát szerzett; egyet a pályaválasztási tanácsadó főiskolán, és egyet a Sorbonne bölcsészkarán. Végül a gyermekpszichológia és a pályaválasztási tanácsadás kötötte le igazán. Az egyetemen Henri Wallon tanai keltették fel a figyelmét, az ő nyomán alakította ki saját kulcseszméjét, amelynek lényege: az ember társas meghatározottsága.

Még Magyarországon, az író-képzőművész Kassák Lajos hatására került kapcsolatba a munkásmozgalommal. A magyar szociáldemokrata és kommunista párt tagja lett. Itthon ezért letartóztatták, majd kiutasították, így titokban tért vissza Franciaországba, ahol 1930-ban belépett a francia kommunista pártba. 1934-ben friss diplomásként jött haza, de állást nem kapott, így az Állami Gyermeklélektani Intézetben, majd a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán dolgozott fizetés nélküli pszichológusként. Ekkor kötött házasságot a gyógypedagógus Molnár Veronikával. Mérei fő kutatási témája az egyénre ható társas élmény volt. Első jelentős tanulmányait is ebben az időszakban írta A gombozó gyermek és Az országépítő gyermek címmel, de mivel fizetést továbbra sem kapott, nyelvtanításból élt.

Ám a zsidótörvények miatt végleg állás nélkül maradt, majd behívták munkaszolgálatosnak. 1942–44 között a keleti fronton végzett kényszermunkát.  A frontvonalon átszökve szovjet hadifogoly lett, ekkor csatlakozott a Vörös Hadsereghez. 1944 decemberében tért haza szovjet századosként.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!