hetilap

Hetek hetilap vásárlás
100 év a nemzeti parkok szolgálatában

2016. 12. 08.
Kereken 100 éve alapították a nemzeti parkok felügyeleti szervét az USA-ban, ami fontos mérföldkő Amerikában és a világ más országaiban is a nemzeti parkok történetében. Nem elegendő ugyanis kiemelt védelemben részesülő területeket kijelölni, ezek irányítására, a vonatkozó jogszabályok megalkotására és betartatására is éppoly nagy szükség van, ami állami feladat.

A nemzeti park a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) meghatározása szerint olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi számára; amely megvédendő mindenfajta mezőgazdasági és ipari hasznosítástól; és amelyben lehetőség nyílik nemcsak tudományos, hanem oktatási és szabadidős tevékenységek végzésére is.

Az első nemzeti parkok a 19. század végén alakultak, ezek célja még főként az volt, hogy az emberek élvezhessék a természet szépségeit, elérhetővé váljanak az ilyen helyek mindenki számára. A Yellowstone Nemzeti Park – amely a világ első nemzeti parkja volt – példája rávilágít arra, hogy a látogathatóság mellett mennyire fontos az értékek megóvása, hogy a jövő generációi is a maguk eredetiségében tekinthessék meg a parkokat.

1872-ben az Amerikai Kongresszus megalapította a Yellowstone Nemzeti Parkot. A páratlan természeti képződmények létezéséről pár évtizeddel korábban még szinte senkinek nem volt tudomása. Néhány utazó beszámolójára hivatkozva indítottak felfedezőutakat, kutatókat, fotósokat, festőket küldve a helyszínre. Ekkor akadtak rá a fantasztikus gejzírekre, meleg vizű hőforrásokra, iszapmedencékre, fumarolákra (gőz-gáz kitörések). Az ámulatba ejtő természeti kincset sűrű fenyvesekkel övezett vulkanikus táj rejti magába, egyedi állatvilággal és ökoszisztémával.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!