hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Feltámadás temploma: feltárták Jézus sírhelyét
Jeruzsálemben több mint 500 év után először láthatták a történelmi helyszínt

2016. 12. 01.
Történelmi események zajlottak Jeruzsálemben október végén. A Szent Sír-templom évszázadok óta érintetlen köveit most mozdították meg először. Nem is akármelyik pontján: egyenesen a Jézus sírjaként számon tartott teremben. Az esemény a helyszínen és az egész világon számos keresztény felekezet híveit és képviselőit is megmozgatta, csakúgy mint a régészet berkeit.

Nagyszabású munkálatok indultak Izraelben, a híres Szent Sír-templomnál. A Jeruzsálem Óvárosában található templomról nem kevesebbet állítanak évszázadok óta, mint hogy Jézus Krisztus egykori sírja fölött áll, éppen ezért a helyszínt keresztények és turisták milliói látogatják. Ennek az állításnak azonban hosszú ideje csak a történelmi emlékezet és a tradíció ad hitelt. Most azonban a megindult átfogó munkálatok keretében a régészeknek lehetőségük nyílt megvizsgálniuk a helyszínt.

Soha nem fényképezték még

A Szent Sír-templom közel kétezer éves múltra tekint vissza, de a most zajló munkálatok nem régészeti szem­pontból számítanak szenzációs eseménynek, hanem azért, mert az épület legkülönlegesebb területét is érintik: a Jézus Krisztus sírjaként számon tartott helyiséget. Erre a pontra egy kisebb épületet építettek a templomon belül, amelynek egyik termében található egy márványlappal lefedett sír. Ezt a kis épületet közel kétszáz éve nem újították fel, a sír fedelét pedig legalább 1555 óta nem mozdították el a helyéről.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!