hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fidel Castro szupersztár
A szocializmus valósága és a Castrót dicsőítő nyugati vezetők

2016. 12. 01.
Miközben a világ politikusai – gyakorlatilag az egy szem Donald Trumpot leszámítva – Fidel Castro méltatásával és a „létező szocializmus” tisztára mosásával voltak elfoglalva, szombaton döbbenetes interjú jelent meg a maszol.ro portálon. Kár, hogy Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök soha nem fogja megismerni ennek az interjúnak a szövegét – a jelek szerint nagyon is rájuk férne.

Castro halála után új oldalról mutatkoztak be Európa vezetői: Jean-Claude Juncker szerint Castro sokak szemében hős volt, akinek tetteit – idézte magát a Comandantét az ötvenes évekből – a történelem fogja megítélni. Federica Mogherini, az EU külügyi képviselője pedig úgy látja: Castro „történelmi figura és határozott ember” volt. Az Európai Unió vezető testülete képes volt még erre is rátenni egy lapáttal, amikor elhatárolódott Cecilia Malmström svéd EU-biztos különvéleményétől. Malmström arra vetemedett ugyanis, hogy kijelentette: Castro diktátor volt, aki ötven éven át elnyomta népét.

Kanada miniszterelnöke, a liberális Justin Trudeau (akinek apja volt az első nyugati kormányfő, aki a hetvenes években a kommunista Kubába látogatott) első lendületből „emberfeletti nagyságú vezetőként” méltatta Castrót, majd a nyilatkozata után támadt vihar késztette csak arra, hogy diktátornak nevezze a kommunista vezetőt. A szinte teljes nyugati konszenzusból üdítően kilógott a megválasztott amerikai elnök nyilatkozata, aki annak nevezte Castrót, aminek saját népe megismerte őt: brutális diktátornak, aki örökségként halálbrigádokat, nyomort és elképzelhetetlen szenvedést hagyott maga után. 

A Castrót dicsőítő polkorrekt kórust még disszonánsabbá tette az az interjú, amely a diktátor halálának másnapján jelent meg a maszol.ro portálon. Az interjúalany Nagy Mária, a tragikus sorsú erdélyi költő, Szilágyi Domokos egykori élettársa. Az interjú – amellett, hogy egy elképesztően erős és tiszta emberről szól, aki egy percig sem mentegeti néhai szerelme bűneit, de nem is tagadja meg Szilágyi Domokost – gyógyír a mostanában új erőre kapott, de ettől még hazug és kártékony szocializmusnosztalgia ellen.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!