hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2017. 03.10. (XXI/10) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Totális kontroll

Hatalmas mennyiségű dokumentum szivárogtatását kezdte meg a CIA kiberkémkedési mód­szereiről, többek között hétköznapi elektronikai eszközök, például okostelefonok megtámadá­sára készített programjaikról a WikiLeaks. Néhány nappal koráb­ban Trump elnök robbantott ki egy másik megfigyelési botrányt, azt állítva, hogy Barack Obama a kampány során lehallgatta őt. Ezzel felhívta a figyelmet arra, hogy a kabinet tagjainak feltételezett orosz kapcsolataira vonatkozó in­formációk csak a hírszerzéstől szár­mazhatnak, amit viszont a demok­raták tagadnak.

Feszültség a bíborosi karban

Egyre többen vélik úgy a Ferenc pápát négy évvel ezelőtt megválasztó bíborosok és a katolikus egyház más, konzervatív beállítottságú vezetői közül, hogy az egyházfőnek távoznia kellene. Ellenérzésük okai a pápa „forradalmi” reformjai, a szexuális visszaélésekkel történő szembenézésben vallott kudarcok, illetve a más vallások iránti túlzott nyitottsága. Eközben lemondott a papi pedofíliához kapcsolódó ügyeket vizsgáló vatikáni bizottság egyik vezéralakja, Marie Collins.

A Securitate élt olyan módszerekkel, mint a mai román ügyészség

Lesújtó véleménnyel van a román korrupcióellenes ügyészség, a DNA munkájáról és az általa működtetett árnyékhatalomról az RMDSZ elnöke, aki ugyanakkor nem biztos abban, hogy a decemberben kormányra került román baloldal sokáig hatalmon marad.

Moszkvai vizit - Hezbollahsztán kialakulásától tart Izrael

Moszkvában próbálja megakadályozni Benjamin Netanjahu azt, hogy Irán befészkelje magát Szíriába, és onnan fenyegesse a zsidó államot. Az izraeliek aggódva figyelik a Teherán támogatását élvező Hezbollah libanoni terrorszervezet térhódítását a polgárháború sújtotta országban. A hétvégén ráadásul a perzsa állam sikeresen tesztelte azt a légvédelmi rakétarendszert, amit Oroszországtól szerzett be tavaly. Elemzők ugyanakkor úgy vélik, a lapzártánk után sorra kerülő Putyin-Netanjahu találkozón nem csak Szíria lesz napirenden.

Az egyenlőbbek kézbe veszik az irányítást

HétfŐn Versailles-ban találkozott az Európai Unió négy vezetője, mintegy bevezetve az unió létrejöttét fémjelző Római Szerződés hatvanadik évfordulójára tervezett eseménysorozatot. Az „egyenlőbbek az egyenlők között”, azaz Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország úgy határoztak, kézbe veszik az irányítást, és eldöntik, hogyan tovább; ám az már most biztos, hogy ezt a többiek nem veszik jó néven.

Románia, elégséges

Magyarok és romák diszkriminációja, a Mikó kollégium újraállamosítása, a székely szimbólumok tiltása, a korrupció, és a börtönök témája is szerepel az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériumának emberi jogokra vonat­kozó országjelentésében Romániáról.

Belföld

Mi lesz a 4000 milliárdos gigaüzlet sorsa?

Az olimpia megfúrása után az ellenzéki pártok együttes erővel igyekeznek egy lehetséges népszavazással a paksi atomerőmű bővítését – leginkább a korrupciós veszély rémét felfestve – megakadályozni, hátha így sikerül a Fidesz népszerűségéből lefaragni.

A felnőtt-gyerek „szerelem” és következményei

A tanár-diák közti szexuális viszony mindig is bűncselekménynek, hatalmi visszaélésnek számított. A valóságban nagy a látencia, a környezet többnyire félrenéz, a gyerekek pedig egy életen át küzdenek a következményekkel. A szakemberek szerint a mindent elárasztó testiség is közrejátszik abban, ha egy tizenéves fiatal kisugárzására ma kevésbé korrekten reagál a felnőtt környezet. Az iskola pedig sajnos csak előképe annak, ami a munkahelyeken is folyik főnök és beosztott relációban.

Újra téma a magyar határzár

Ismét a nemzetközi figyelem középpontjába került a magyar határvédelem tevékenysége, miután több nyugati lap is a rendőrség brutális fellépéséről számolt be az elmúlt napokban. A magyar hatóságok szerint politikai támadásról van szó, amellyel a határvédelem munkáját akarják lejáratni.

Kiszorítósdi az ellenzéki térfélen

Nő a feszültség a DK elnökévé újraválasztott Gyurcsány Ferenc és az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Botka László hét­végi nyilatkozatai nyomán. Köz­ben az ellenzéki oldalon további változást jelez a Jobbik gyengülése és a Momentum párttá alakulása.

Salgótarjántól Sopronig

Március elejével országszerte lezárultak azok a rendszeres, téli krízisidőszakot érintő jótékonysági akciók, melyekkel a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata (HISZ) az arra leginkább rászoruló embertársainknak igyekezett könnyebbé tenni a téli hónapokat. Budapesten és országszerte is tízezreken segítettek a HISZ önkéntesei, akik a meleg étel és téli ruha mellett tűzifát, tartós élelmiszercsomagokat adtak át a nélkülöző családoknak és a hajléktalanoknak.

Hit és értékek

Ajándék Biblia minél több ember kezébe!

Pénteken, március 3-án ünnepelte az ausztriai Gedeon Társaság fennállásának 60. évfordulóját, amelyre az egyház­vezetők közt meghívást kaptak a bécsi Hit Gyülekezete képviselői is.

HÁTTÉR

A Köztársasági Elnöki Őrség a világ legjobbjai között

A SWAT Round-up International (SRI) versenyét 34. alkalommal rendezték meg a floridai Orlandóban, amelyen a Készenléti Rendőrség (KR) Köztársasági Elnöki Őrsége (KEŐ) csapata a második helyezettnek járó díjjal a világ legjobb kommandósai közé került. A versenyről és arról, hogy kik ők valójában, Pomozi Sándor rendőr ezredes főosztályvezetővel és Papp Zoltán rendőr alezredes főosztályvezető-helyettessel beszélgettünk.

Homoszexuális szál került A szépség és a szörnyeteg új adaptációjába

Március 23-án kerül a magyar mozikba A szépség és a szörnyeteg klasszikus tündérmese legújabb feldolgozása. A Disney ezúttal egy élőszereplős musicalben kelti életre a klasszikus mesét. A nyíltan homoszexuális rendező, Bill Condon azonban nem tudta megállni, hogy ne tegyen bele egy meleg mellékszálat is a filmbe. Egy másik Disney-animációban pedig épp a napokban láthattak a né­zők először férfiak között elcsattanó szerelmes csókokat.

Jót akarok csinálni, mégpedig jól

1996-ban az ország három legnagyobb adózója közé tartozott, ha valaki, akkor ő tudja, hogyan kell üzletet csinálni. A felépített gyógyszerbirodalom sikert és csillogást hozott az életébe, diszkréten elrejtve az árnyékba húzódó Somody Imrét. A Centrál Kávéház tulajdonosa Győrben egyetemi hallgatóságnak mesélt életútjáról, ahol a Heteknek is interjút adott.

Kütyük és patkánykísérletek

A különböző technikai vívmányok használata könnyen okozhat függőséget, azonban ez nem minden esetben a véletlen műve, vagy a felhasználó hibája: egyes techcégek tudatosan alkalmaznak szakembereket és tudományos eszközöket a minél nagyobb függőség kiépítése és fenntartása érdekében. Cikkünkben átnézzük, hogy mitől alakulhat ki függőség, illetve a technológiai cégek milyen módokon próbálják rávenni felhasználóikat szolgáltatásaik „kitartóbb” használatára.

KÁVÉSZÜNET

Új magyar filmhullám

Két évadon belül két Oscar és egy Arany Medve. Sok nagy ország is elégedett lenne e kulturális teljesítménnyel, bár a filmet – ahogy a könyvet vagy a verset sem – nem szokás kilowattban mérni. Az érmek meg a kupák is inkább a sportvilágban hasznos mérőeszközök. Mégis a nagy nemzetközi művészeti szemléken elnyert elismerések ráirányítják a figyelmet egy-egy nemzetre és filmjeire.

Júlia, az elátkozott özvegy - Petőfi özvegyének igazi arca

Szendrey Júlia a magyar irodalomtörténetben hosszú évtizedeken át a hűtlenség szimbóluma volt. Sokak számára talán még most is az. Hiszen hiába fohászkodott hozzá szerelmes férje a Szeptember végén című versében, ő „eldobta az özvegyi fátyolt”. De vajon hogyan ítélte volna meg hitvese döntéseit maga Petőfi Sándor, ha valóban visszatérhetett volna a „síri világból”?

Majomkenyér

Történt, hogy két újságíró és egy mérnök diétázni kezdett, mert bizonyos alapanyagokat nélkülözniük kellett az étrendjükből. A tapasztalataikat egy honlapon osztották meg azokkal, akik hasonló helyzetben voltak. Idővel pedig olyan tartós élelmiszeren kezdtek gondolkodni, ami mindenhová elkísérheti a diétázót. Így lettek egy kis kekszüzem tulajdonosai. Mint vallják: számos finom és egészséges, de kevésbé ismert alapanyag létezik, amit vétek kihagyni az étrendünkből – függetlenül attól, hogy érzékenyek vagyunk-e egy adott ételre vagy egyszerűen csak nyitottak vagyunk az újra. Az egyik alapító-tulajdonost, Kovács Andreát kérdeztük.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!