hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újra téma a magyar határzár
Rendőri brutalitás vagy hecckampány?

2017. 04. 05.
Ismét a nemzetközi figyelem középpontjába került a magyar határvédelem tevékenysége, miután több nyugati lap is a rendőrség brutális fellépéséről számolt be az elmúlt napokban. A magyar hatóságok szerint politikai támadásról van szó, amellyel a határvédelem munkáját akarják lejáratni.

A The Independent című liberális brit napilap március 5-ei számában címlapsztorit közölt a magyar határon zajló erőszakról, több menekültet megszólaltatva. Egyikük arról számolt be, hogy a rendőrök egymás közt nevetgélve gumibottal verték meg őket, a megvert egyénekkel eközben szelfiztek is. Egy másik áldozat pedig arról beszélt, hogy öt-hat katona verte őket egyesével. Úgy fogalmazott, hogy még filmekben sem látott ilyen verést.

A svéd Aftonbladet című napilap szintén március 5-i keltezésű belgrádi riportja a szerb–magyar határt megjáró, onnan Belgrádba visszakényszerülő menekültek között készült. A lap az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet szakembereit is megszólaltatta, akik alátámasztják a menekültek által elmondottakat.

A svéd napilap cikke szerint az odaérkezésük előtti napon húsz bevándorló került hasonló sérülésekkel kórházba, egyiküknek olyan súlyos sérülései voltak, hogy helyben nem is tudták ellátni, tovább kellett szállítani. Elismerték ugyan, hogy közvetlen bizonyítékaik nincsenek, de azt állítják, a sérülések ökölcsapásoktól, gumibotoktól és kutyaharapásokból származnak. Mint mondták, korábban a bevándorlók leginkább arról számoltak be, hogy a határon könnygázzal fújták le őket, elvették a pénzüket és a telefonjukat, vagy éppen összetörték azt. Volt aki azt állította, hogy télen alsónadrágra vetkőztették, és hideg vizet locsoltak rá. A szervezet szóvivője szerint a magyar rendőrök célja az, hogy a fizikai bántalmazásokon keresztül pszichológiailag is „kikészítsék” a bevándorlókat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!