hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Júlia, az elátkozott özvegy - Petőfi özvegyének igazi arca

2017. 03. 09.
Szendrey Júlia a magyar irodalomtörténetben hosszú évtizedeken át a hűtlenség szimbóluma volt. Sokak számára talán még most is az. Hiszen hiába fohászkodott hozzá szerelmes férje a Szeptember végén című versében, ő „eldobta az özvegyi fátyolt”. De vajon hogyan ítélte volna meg hitvese döntéseit maga Petőfi Sándor, ha valóban visszatérhetett volna a „síri világból”?

A szabadságharc után a magyar közvélemény szemében Szendrey Júlia nem volt több egy csalfa nőszemélynél, aki pusztán becsvágyból lett Petőfi neje, majd miután a költő hősi halált halt, még a gyászév leteltét sem várta meg, új férj után nézett. Petőfi legjobb barátja, Arany János 1850 augusztusában dühösen keserű verset írt, miután a Hölgyfutárból értesült Júlia második házasságáról. A honvéd özvegye kegyetlen vers:

a hősi halált halt katona feljön a „síri világból”, és hívatlanul betoppan hajdani felesége menyegzőjére. „Eldobtad a tiszteletes gyászt,/ Korán vetéd el azt, korán, (…)/ Élj boldogul… ez könnyű annak,/ Ki, mint te, oly hamar feled/ Még egy rövid szó gyermekemről,/ Azután, hölgy, Isten veled;/ Légy anyja és nem mostohája,/ Nehogy eljöjjek egy napon,/ És elvezessem kézen fogva/ Őt is oda, hol én lakom!…”

Ha Szendrey Júlia olvasta volna ezeket a sorokat, bizonyára éles tőrként hatoltak volna a szívébe, de nem olvasta. Ezt a verset ugyanis Arany életében soha nem tette közzé. A költő 1882-ben bekövetkezett halála után fia, Arany László találta meg a kéziratot, majd 1888-ban apja hátrahagyott verseivel együtt ezt is kiadta. Arany János egyébként a hatvanas években, amikor Pesten élt, Gyulai Pálékon keresztül baráti kapcsolatot tartott fent Júliával. (Gyulai Pál felesége Szendrey Mária, Júlia húga volt.) Szintén 1850-ben írta az Emléklapra című versét, amit a forradalom költőjének özvegyéhez címzett vigasztalásul. Részvét és együttérzés csendül ki soraiból: „Majd csak felszárad a könny… ámde a bú?/ Oszlik talán egy hosszu életen./ Vidd asszonyodnak, egyszerű lapocska,/ Szíves, de bánatos üdvözletem.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!