hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Totális kontroll
A magánszférát és a demokráciát veszélyeztetik a hírszerzés túlkapásai

2017. 03. 09.
Hatalmas mennyiségű dokumentum szivárogtatását kezdte meg a CIA kiberkémkedési mód­szereiről, többek között hétköznapi elektronikai eszközök, például okostelefonok megtámadá­sára készített programjaikról a WikiLeaks. Néhány nappal koráb­ban Trump elnök robbantott ki egy másik megfigyelési botrányt, azt állítva, hogy Barack Obama a kampány során lehallgatta őt. Ezzel felhívta a figyelmet arra, hogy a kabinet tagjainak feltételezett orosz kapcsolataira vonatkozó in­formációk csak a hírszerzéstől szár­mazhatnak, amit viszont a demok­raták tagadnak.

A CIA kibernetikai hírszerzésének 2013 és 2016 között használt „fegyvereit” és taktikáit feltáró információkat hozott nyilvánosságra kedden a WikiLeaks. Az információk az ügynökség Langley-ben található Kibernetikai Hírszerzési Központjában (Center for Cyber Intelligence, CCI) lévő fokozott biztonságú hálózatról származnak. A Vault 7 kóddal ellátott szivárogtatássorozaton belül további – összesen több mint 8700 – dokumentumot ígérnek, kijelentve, hogy a teljes anyag a titkosszolgálatokkal kapcsolatos valaha látott legjelentősebb leleplezés lesz.

Az első (Year Zero névre keresztelt) részletből kiderül, hogy a CIA saját fejlesztésű rosszindulatú programokkal olyan elektronikai eszközöket támadott meg és alakított lehallgatókészülékké, mint számítógépek, okostelefonok és -tévék. Az alkalmazott kártevők, vírusok, trójai programok és a nulladik napi védtelenséget kihasználó kódok elképesztő arzenálja lehetővé teszi iPhone-ok, androidos kütyük, valamint Windows, macOS és Linux alapú gépek távolról történő irányítását, ezzel olyan adatokhoz juttatva hozzá a hírszerzőket, mint a tulajdonos tartózkodási helye, elküldött üzenetei, beszélgetései, vagy bármi, amit a kamera rögzít. Mindebből következik, hogy a titkosított csevegőappok (például Signal, Telegram, Whats­App) sem biztonságosak, ha maga az operációs rendszer, melyen futnak, már fertőzött – ekkor ugyanis az üzeneteket a kódolás és továbbítás előtt „el lehet csípni”.

Az egyik leghátborzongatóbb a Weeping Angel (Zokogó Angyal) fan­tázianevű program, melynek köszönhetően az érintett Samsung TV mikrofonként továbbítja a helyiségben történteket, még akkor is, amikor ki van kapcsolva. Az ügynökség autók manipulálásával is kísérletezett, s bár a dokumentumokból nem világos, milyen célból, az ilyen módszerek az „ártalmatlan” információszerzésen túl akár kinyomozhatatlan gyilkosságok végrehajtására is alkalmasak lehetnek. (Ez egyébként nem is igazán újdonság. Amikor 2013-ban az Obama-kormánnyal szemben kritikus, a CIA-ról leleplező riportra készülő Michael Hastings újságíró hajnali fél ötkor teljes sebességgel száguldó autóval egy fának ütközött, felmerült a járművét érő kibertámadás gyanúja.) A WikiLeaks-akták rámutatnak, hogy bár az Obama-adminisztráció Edward Snowden NSA-t leleplező szivárogtatása után ígéretet tett az Apple-nek, a Google-nak, a Microsoftnak és más amerikai gyártóknak, hogy folyamatos tájékoztatást ad készülékeiknek a hírszerzés által észlelt „gyenge pontjairól”, a CIA ezeket az információkat inkább megtartotta magának, nem törődve azzal, hogy más országok hackerei ugyanúgy felfedezhetik és kihasználhatják azokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!