hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Totális kontroll
A magánszférát és a demokráciát veszélyeztetik a hírszerzés túlkapásai

2017. 03. 09.
Hatalmas mennyiségű dokumentum szivárogtatását kezdte meg a CIA kiberkémkedési mód­szereiről, többek között hétköznapi elektronikai eszközök, például okostelefonok megtámadá­sára készített programjaikról a WikiLeaks. Néhány nappal koráb­ban Trump elnök robbantott ki egy másik megfigyelési botrányt, azt állítva, hogy Barack Obama a kampány során lehallgatta őt. Ezzel felhívta a figyelmet arra, hogy a kabinet tagjainak feltételezett orosz kapcsolataira vonatkozó in­formációk csak a hírszerzéstől szár­mazhatnak, amit viszont a demok­raták tagadnak.

A CIA kibernetikai hírszerzésének 2013 és 2016 között használt „fegyvereit” és taktikáit feltáró információkat hozott nyilvánosságra kedden a WikiLeaks. Az információk az ügynökség Langley-ben található Kibernetikai Hírszerzési Központjában (Center for Cyber Intelligence, CCI) lévő fokozott biztonságú hálózatról származnak. A Vault 7 kóddal ellátott szivárogtatássorozaton belül további – összesen több mint 8700 – dokumentumot ígérnek, kijelentve, hogy a teljes anyag a titkosszolgálatokkal kapcsolatos valaha látott legjelentősebb leleplezés lesz.

Az első (Year Zero névre keresztelt) részletből kiderül, hogy a CIA saját fejlesztésű rosszindulatú programokkal olyan elektronikai eszközöket támadott meg és alakított lehallgatókészülékké, mint számítógépek, okostelefonok és -tévék. Az alkalmazott kártevők, vírusok, trójai programok és a nulladik napi védtelenséget kihasználó kódok elképesztő arzenálja lehetővé teszi iPhone-ok, androidos kütyük, valamint Windows, macOS és Linux alapú gépek távolról történő irányítását, ezzel olyan adatokhoz juttatva hozzá a hírszerzőket, mint a tulajdonos tartózkodási helye, elküldött üzenetei, beszélgetései, vagy bármi, amit a kamera rögzít. Mindebből következik, hogy a titkosított csevegőappok (például Signal, Telegram, Whats­App) sem biztonságosak, ha maga az operációs rendszer, melyen futnak, már fertőzött – ekkor ugyanis az üzeneteket a kódolás és továbbítás előtt „el lehet csípni”.

Az egyik leghátborzongatóbb a Weeping Angel (Zokogó Angyal) fan­tázianevű program, melynek köszönhetően az érintett Samsung TV mikrofonként továbbítja a helyiségben történteket, még akkor is, amikor ki van kapcsolva. Az ügynökség autók manipulálásával is kísérletezett, s bár a dokumentumokból nem világos, milyen célból, az ilyen módszerek az „ártalmatlan” információszerzésen túl akár kinyomozhatatlan gyilkosságok végrehajtására is alkalmasak lehetnek. (Ez egyébként nem is igazán újdonság. Amikor 2013-ban az Obama-kormánnyal szemben kritikus, a CIA-ról leleplező riportra készülő Michael Hastings újságíró hajnali fél ötkor teljes sebességgel száguldó autóval egy fának ütközött, felmerült a járművét érő kibertámadás gyanúja.) A WikiLeaks-akták rámutatnak, hogy bár az Obama-adminisztráció Edward Snowden NSA-t leleplező szivárogtatása után ígéretet tett az Apple-nek, a Google-nak, a Microsoftnak és más amerikai gyártóknak, hogy folyamatos tájékoztatást ad készülékeiknek a hírszerzés által észlelt „gyenge pontjairól”, a CIA ezeket az információkat inkább megtartotta magának, nem törődve azzal, hogy más országok hackerei ugyanúgy felfedezhetik és kihasználhatják azokat.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!