hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kütyük és patkánykísérletek
Módszerek, amelyekkel növelni lehet a techfüggőséget

2017. 04. 05.
A különböző technikai vívmányok használata könnyen okozhat függőséget, azonban ez nem minden esetben a véletlen műve, vagy a felhasználó hibája: egyes techcégek tudatosan alkalmaznak szakembereket és tudományos eszközöket a minél nagyobb függőség kiépítése és fenntartása érdekében. Cikkünkben átnézzük, hogy mitől alakulhat ki függőség, illetve a technológiai cégek milyen módokon próbálják rávenni felhasználóikat szolgáltatásaik „kitartóbb” használatára.

Az egész talán a video­-játékoknál kezdődött, amikor rájöttek a készítőik, hogyan alkalmazhatják a patkánykísérletek eredményeit játékaikban. Patkányoknál ugyanis megfigyelték, hogy amennyiben egy kapcsoló megnyomására véletlenszerűen jutalmazzák őket, akkor a kísérleti állatok intenzív kapcsolónyomogatásba kezdenek a jutalom érdekében. Sőt, minél inkább „véletlenszerű” a jutalom (50 százalék), az állatok annál intenzívebben kezdik el nyomni a kapcsolót.

Ennek mintájára bevitték a számítógépes játékokba is a véletlen jutalmazást: például ha lelövik a szörnyet, akkor néha otthagy maga után valamit, ritkán valami értékeset. Ez olyannyira bevált, hogy ma már a játékfejlesztő cégek tudatosan alkalmaznak szakembereket, hogy a játékélmény által kialakuló függőség garantált legyen. Ezt a célt szolgálja az is, hogy online játékokban jelentős időt vagy erőfeszítést igényel bizonyos célok elérése, hiszen amibe az ember időt fektet, az értékes lesz számára. Hasonló trükk, hogy a véletlen jutalmak egyre ritkábban fordulnak elő, vagy a játékbeli karakterfejlődés lelassul, így motiválva a felhasználót, hogy több időt töltsön a játékkal.

A függőség kulcsa az agy önjutalmazó mechanizmusában rejlik, amely jutalomként értékeli, ha mondjuk SMS-t kaptunk valakitől, vagy like-olják a posztunkat, és ennek nyomán dopamint szabadít fel. Erre próbálnak meg rájátszani bizonyos techcégek, állítja Tristan Harris, aki három éven át dolgozott a Google-nél dizájn etikusként, és az volt a feladata, hogy függőségcsökkentő dizájnmegoldásokat dolgozzon ki, amely  tiszteletben tartja az emberek szabad akaratát. Munkája hozzávetőlegesen egymilliárd ember mindennapjára volt hatással. Szerinte az alábbiakra érdemes figyelnünk.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!