hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kütyük és patkánykísérletek
Módszerek, amelyekkel növelni lehet a techfüggőséget

2017. 04. 05.
A különböző technikai vívmányok használata könnyen okozhat függőséget, azonban ez nem minden esetben a véletlen műve, vagy a felhasználó hibája: egyes techcégek tudatosan alkalmaznak szakembereket és tudományos eszközöket a minél nagyobb függőség kiépítése és fenntartása érdekében. Cikkünkben átnézzük, hogy mitől alakulhat ki függőség, illetve a technológiai cégek milyen módokon próbálják rávenni felhasználóikat szolgáltatásaik „kitartóbb” használatára.

Az egész talán a video­-játékoknál kezdődött, amikor rájöttek a készítőik, hogyan alkalmazhatják a patkánykísérletek eredményeit játékaikban. Patkányoknál ugyanis megfigyelték, hogy amennyiben egy kapcsoló megnyomására véletlenszerűen jutalmazzák őket, akkor a kísérleti állatok intenzív kapcsolónyomogatásba kezdenek a jutalom érdekében. Sőt, minél inkább „véletlenszerű” a jutalom (50 százalék), az állatok annál intenzívebben kezdik el nyomni a kapcsolót.

Ennek mintájára bevitték a számítógépes játékokba is a véletlen jutalmazást: például ha lelövik a szörnyet, akkor néha otthagy maga után valamit, ritkán valami értékeset. Ez olyannyira bevált, hogy ma már a játékfejlesztő cégek tudatosan alkalmaznak szakembereket, hogy a játékélmény által kialakuló függőség garantált legyen. Ezt a célt szolgálja az is, hogy online játékokban jelentős időt vagy erőfeszítést igényel bizonyos célok elérése, hiszen amibe az ember időt fektet, az értékes lesz számára. Hasonló trükk, hogy a véletlen jutalmak egyre ritkábban fordulnak elő, vagy a játékbeli karakterfejlődés lelassul, így motiválva a felhasználót, hogy több időt töltsön a játékkal.

A függőség kulcsa az agy önjutalmazó mechanizmusában rejlik, amely jutalomként értékeli, ha mondjuk SMS-t kaptunk valakitől, vagy like-olják a posztunkat, és ennek nyomán dopamint szabadít fel. Erre próbálnak meg rájátszani bizonyos techcégek, állítja Tristan Harris, aki három éven át dolgozott a Google-nél dizájn etikusként, és az volt a feladata, hogy függőségcsökkentő dizájnmegoldásokat dolgozzon ki, amely  tiszteletben tartja az emberek szabad akaratát. Munkája hozzávetőlegesen egymilliárd ember mindennapjára volt hatással. Szerinte az alábbiakra érdemes figyelnünk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!