hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2017. 03.17. (XXI/11) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Ankara újra fenyeget

„Banánköztársaság, iszlamofóbia, nácizmus” – ilyen szavakkal dobálózott Ankara amiatt, hogy több európai országban török kampányrendezvényeket tiltottak be. A leghevesebben Hollandia ellen keltek ki a törökök, Hága ugyanis múlt hétvégén biztonsági okokra hivatkozva visszavonta a török külügyminiszter leszállási engedélyét, majd a családügyi miniszter gépkocsikonvoját tartóztatta fel és fordította vissza a német határ felé. Ankara büntetőintézkedéseket jelentett be Hollandiával szemben, az Európai Uniót pedig a demokráciáról és az emberi jogokról oktatta ki.

Rohamléptekkel halad előre Észak-Korea nukleáris programja

Az Egyesült Államok fokozta katonai jelenlétét a Koreai-félszigeten, jelentések szerint arra készülve, hogy konfliktus esetén elősegítse a kommunista diktatúra megdöntését. Phenjan sokkal komolyabb fenyegetést jelent, mint eddig feltételezték – ezt bizonyítja múlt heti, amerikai bázisok megtámadását szimuláló rakétatesztje; bejelentése, hogy rendelkezik kis méreténél fogva nagy hatótávolságú rakétára szerelhető nukleáris robbanófejjel; valamint az Egyesült Államokat elérni képes interkontinentális ballisztikus rakéták kifejlesztéséről szóló számos hír. A kihívások kétségkívül más politikát kívánnak a Trump-adminisztrációtól, mint Obama passzív-agresszív, következetlen, bombázásokra és dróncsapásokra szorítkozó taktikája.

Mi készül a Közel-Keleten?

Donald Trump közel-keleti megbízottja öt órát tárgyalt Jeruzsálemben Benjamin Netanjahuval, és meghívta Washingtonba Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét. Előzőleg az izraeli miniszterelnök Moszkvában egyeztetett Vlagyimir Putyinnal. Az amerikai elnök még februárban azt ígérte, hogy „valami olyan nagyszabású tervvel” készül előállni a Közel-Kelettel kapcsolatban, amire a „legtöbben nem is gondolnának”. A terv tartalmáról még keveset tudni, de az előkészületek láthatóan intenzívek. Összegyűjtöttük, mi is lehet a Trump-kezdeményezés tartalma.

Üzenet a szultánnak

Váratlan helyről kapott fájdalmas pofont a Törökországot polgárháborúba taszító és ennek révén iszlamista önkényuralommá változtató, továbbá az egész Közel-Kelet destabilizálásában döntő szerepet játszó Erdogan török elnök. Előbb Németország akadályozta meg, hogy török kormánypárti politikusok a németországi törökök körében kampányoljanak az áprilisi népszavazás előtt, majd a hétvégén a holland hatóságok megtiltották, hogy a török külügyminiszter gépe leszálljon Rotterdamban, sőt, ugyanaznap effektíve kitoloncolták az országból a török családügyi minisztert.

Merre tart a székelyföldi autonómia ügye?

Negyedik alkalommal tartották meg Marosvásárhelyen a Székely Szabadság Napját, amelynek a legfontosabb üzenete az erdélyi magyar autonómia ügye. Eddig rendre sok ezren vettek részt a március eleji rendezvényen, idén azonban csupán ezerötszázan érkeztek. A rendezvény után számos kérdés vetődött fel, de a legfontosabb: van-e még létjogosultsága a rendezvénynek, támogatják-e az autonómiatörekvést az erdélyi magyarok, vagy csendben elsikkad ez a rendezvény, az autonómia ügye pedig bekerül a meg nem valósult, de szép politikai törekvések közé.

Három életnyi börtön - Újra bíróság előtt a Sakál

Újra bíróság elé állították Franciaországban a hetvenes évek legkeresettebb bűnözőjét, Iljics Ramirez Sanchezt, ismertebb nevén Carlost, a Sakált. A terrorista ‘94 óta tölti többszörös életfogytiglanját, most egy újabbat készülnek kiszabni rá.

Belföld

Kinek lesz jó a 9 osztályos iskola?

A kormány támogatásával 2019-ben bevezetésre kerül a kilenc évfolyamos általános iskola, aminek az értelmét most fogja kitalálni a kerekasztal – ez derül ki az oktatásügyi államtitkárság múlt heti bejelentéséből. A Köznevelési Kerekasztal az új Nemzeti alaptanterv (NAT) koncepcióját azonban ettől függetlenül dolgozta ki, és így fogja szakmai egyeztetésre bocsátani. A kritikusok szerint a lényeg a koncepció megvitatása lett volna, ami ismételten elmaradt.

Robbanás a baloldalon

Botka László határozottan ragaszkodik a 2010 előtti kormányzás meghaladásához, ezzel azonban a DK-t is támadja, miközben az uralkodó nézet szerint a baloldalnak csak összefogva lenne esélye a kormányváltásra.

Összeállni látszik a Simicska–Vona tandem

Egyre több jel mutatja, hogy az Orbán Viktorral látványosan összevesző Simicska Lajos és a Jobbik között szoros érdekszövetség kezd kialakulni. 2018 fő ütközete a Fidesz-Jobbik meccs lehet, aminek előszele, hogy Vona Gábor, a radikális párt elnöke a Parlamentben Orbán Viktor és családja lehetséges ügynöki érintettségét pedzegette, a miniszterelnök pedig csicskapártnak nevezte a Jobbikot.

Hálapénz- és abortuszmentes szülészet lesz Budapesten

Eljárás indult egy szülészorvos ellen az SE II. sz. női klinikáján, mert 160 ezer forintot kért egy sürgősségi császárműtétért. A leginkább hálapénzes területek között emlegetik a szülész-nőgyógyász szakmát, így akár modellértékű is lehet a 2019-től a Bethesda gyermekkórházba megálmodott hálapénz-, abortusz- és császármentes szülészet.

Hit és értékek

Pénz, szex, Obama – ezért mondott le Benedek pápa?

Több mint négy év telt el azóta, hogy XVI. Benedek váratlanul bejelentette lemondását, és azóta zajlik a találgatás, mi váltotta ki valójában a katolikus egyházfő döntését. A hivatalos indoklást, miszerint megromlott egészségi állapota miatt nem tudta vállalni a hivatallal járó terheket, szerencsére az idő maga megcáfolta, mert Benedek – bár ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt – továbbra is önálló és aktív éle­tet él. Az eddig leggyakrabban említett okok – a Vatikán pénzügyi reformjával szembeni ellenállás, a homoszexuális főpapi lobbi leleplezésétől való félelem, illetve a katolikus egyház liberális elvek szerinti modernizálásának igénye – mellé most egy újabb teória iratkozott fel. Eszerint XVI. Benedek a rá nehezedő „hatalmas külső nyomás” miatt köszönt le.

HÁTTÉR

Sugar Babyk és Sugar Daddyk

A boldogság megtalálását ígéri, miközben a pénzért sok mindenre hajlandó fiatal lányok (vagy akár fiúk), illetve a „szolgáltatásaikért” őket „támogatni” képes férfiak (vagy hölgyek) közvetítését végzi az első magyar „sugardating” társközvetítő oldal. Amennyiben mindez a luxusprostitúcióra, kitartottságra, illetve a kerítésre emlékeztet bárkit, az az oldal üzemeltetőinek szándéka szerint csak a véletlen műve.

Dr. Joseph Nicolosi (1947-2017)

Gúnyolódó mémek kísérték dr. Joseph Nicolosi terapeuta halálhírét a Twitteren, aki az 1991-ben írt, Szégyen és kötődésvesztés című sikerkönyvével berobbantotta a köztudatba a homoszexualitás gyógyítását nyíltan felvállaló helyreállító terápiát. A híres-hírhedt pszichológus a főáramú felfogással ütköző álláspontját, miszerint „ha nem akarsz, nem kell melegnek lenned!“, olyan felületeken védelmezte meg, mint az Oprah Winfrey Show, Larry King, Fox News, ABC News vagy éppen a BBC. Nicolosi hatását mutatja, hogy 2015-ben Barack Obama törvényi eszközöket helyezett kilátásba a homoszexuális irányultság megváltoztatását célzó programokkal szemben, amelyeket Hillary Clinton – győzelme esetén – elsők között vitt volna át a Kongresszuson.

Feloldhatatlan dilemma

Multikulti nemzeti ünnepkört javasol Franciaországban egy baloldali agytröszt a muszlim közösség integrációja érdekében. A francia szocialistákhoz közel álló Terra Nova ezt Az iszlám vallás emancipációja Franciaországban című tanulmányában javasolta. Az ország iszlamizálódásának következményeivel a francia társadalom nap mint nap kénytelen szembesülni.

Eldugott világok a pusztában

Tollal talán Móricz Zsigmond festette meg legjobban az alföldi tanyavilágot, amely azóta jócskán visszaszorult, de a szegénység nyomasztó valósága jelenleg is ott lappang a tanyák körül. Még mindig víz és villany nélkül élnek emberek, és hiába a fejlődés, ezekre az eldugott helyekre alig jut el az életöröm. Ahogy régen, ma is vannak, akik itt bujkálnak a sors vagy a hatóság elől.

Mit érdemes tudni a kuponos vásárlásokról?

A „kuponozásnak” Amerikában már komoly mozgalma van, ám itthon is terjed. De vajon megéri-e ez? Egyáltalán a pszichológiai tényezők mennyire játszanak szerepet egy ilyen vásárlás során? Kinek jó, kinek éri meg?  A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében ajánlatos pár dolgot figyelembe venni. Azoknak érdemes a kuponok adta kedvezményeket kihasználni, akik tudatosak és alaposak. A témakört Papszt Kriszta pénzügyi tanácsadó mentorral elemeztük.

Abortuszt ajándékba?

A fejlett Nyugat a „Biztonságos abortusz” kezdeményezésével siet Afrika és a fejlődő világ segítségére – mindezt a nők emberi jogának elismerése ürügyén. Az érintett földrajzi területek lakóinak többsége azonban elutasítja az abortuszt, és a „segítség” címszó mögött többen az elnyomás és a kulturális imperializmus eszközét látják.

KÁVÉSZÜNET

Most tudok igazán kibontakozni

„Sok fiatal szeretne híres lenni. Fontos kérdés, hogy az emberben van-e istenadta tehetség, de sajnos ez nem mindig elég, küzdeni is kell az álmokért. Lényeges viszont, hogy ne csak álmodni merjünk, tegyünk is a sikerért. Ez sokszor nagyon nehéz, mert erős akaratra van szükség – mondja Radics Gigi énekesnő, aki nyolcéves kora óta színpadon áll, és motivációs roadshow-kon is megosztja tapasztalatait roma és nem roma fiatalokkal egyaránt.

Babavárás

Egy újszülött érkezése mindig öröm – akár a szűkebb családba, akár a tágabb környezetünkbe jön is. Azonban a boldogság mellett a babavárás az előkészületekről is szól: minden anya szeretné a legjobbat megadni a lehetőségekhez képest gyermekének. Hogy miből áll a kelengyelista, miként érdemes felkészülni, mik a legfontosabb tudnivalók, milyen termékeket érdemes beszerezni – ezeknek jártunk utána.

Tojás nélkül ragad-e a fasírt?

A „volt egyszer egy király és annak volt három lánya” modern változata úgy is szólhatna, hogy a három lány közül az egyik tej-, a másik tojás-, a harmadik meg szójaérzékeny volt. A gond az, hogy ez nem is mese, hanem sokszor valóság is lehet egy többgyermekes család életében. Ha allergiás gyerek van a családban, akkor a kreatív hobbi a konyhába is beköltözik, mert sokszor a „mindenmentes” ételek előállításához nem kevés kreativitásra van szükség. Az „allergiaszkeptikusok” persze felfújt lufinak gondolják az egész dolgot, hiszen külső megfigyelőként az egész csak divatos hóbortnak tűnik. Járjunk hát körbe néhány idevágó kérdést, a teljesség igénye nélkül.

Gyula, a Viharsarok gyöngyszeme

Budapestről elindulva az M5-ös autópályán egészen Kecskemétig kényelmesen utazunk. Békéscsaba felé lefordulva egyre kietlenebb a vidék. Szarvason érdemes egy kis kitérő erejéig megállni, de ha kellőképpen korán indulunk, akár a Szarvasi Arborétumot is bejárhatjuk. Békéscsabáig még egy hosszú és monoton útszakasz következik, majd egy négysávos úton keresztül fogad bennünket a város. Kell is ez a grandiózus „finálé” a háromórás sivár út végére.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!