hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tojás nélkül ragad-e a fasírt?
Túlélőstratégiák ételallergiások számára

2017. 04. 14.
A „volt egyszer egy király és annak volt három lánya” modern változata úgy is szólhatna, hogy a három lány közül az egyik tej-, a másik tojás-, a harmadik meg szójaérzékeny volt. A gond az, hogy ez nem is mese, hanem sokszor valóság is lehet egy többgyermekes család életében. Ha allergiás gyerek van a családban, akkor a kreatív hobbi a konyhába is beköltözik, mert sokszor a „mindenmentes” ételek előállításához nem kevés kreativitásra van szükség. Az „allergiaszkeptikusok” persze felfújt lufinak gondolják az egész dolgot, hiszen külső megfigyelőként az egész csak divatos hóbortnak tűnik. Járjunk hát körbe néhány idevágó kérdést, a teljesség igénye nélkül.

Minden ételérzékenység allergia?

A köznyelv előszeretettel nevez minden érzékenységet allergiának. Sok más esetben is tapasztalható ez az általánosítás. Az étrend-kiegészítőket is rendszeresen „levitaminozzák”, pedig sokszor nemcsak vitamint, hanem gyógynövényt is tartalmaznak. Minden bőrre kenhető anyagot „lekenőcsöznek”, holott az elnevezés sokszor az állag fontos mutatója (krém, gél, paszta stb.). Így járt az allergia is, pedig például a glutén- vagy laktózérzékenység már teljesen más műfaj.

A gluténérzékenységnél a kiváltó anyagra lassan fejlődik ki a válaszreakció, a laktóznál pedig egy lebontó enzim, a laktáz hiánya okozza a problémát. Ez lehet veleszületett hiány, vagy a kor előrehaladtával csökkenő mennyiség. A laktóznál egyszerűbb a megoldás: vagy pótoljuk a laktáz enzimet, vagy kerüljük a tejes élelmiszerek fogyasztását. A gluténnál viszont az utolsó molekulával is harcba kell szállni, hogy sikeres legyen a diéta.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!