hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hálapénz- és abortuszmentes szülészet lesz Budapesten
Tiszta kézzel

2017. 03. 16.
Eljárás indult egy szülészorvos ellen az SE II. sz. női klinikáján, mert 160 ezer forintot kért egy sürgősségi császárműtétért. A leginkább hálapénzes területek között emlegetik a szülész-nőgyógyász szakmát, így akár modellértékű is lehet a 2019-től a Bethesda gyermekkórházba megálmodott hálapénz-, abortusz- és császármentes szülészet.

Kérni nem lehet, de utólag elfogadni – hacsak az intézményvezető ezt nem tiltja meg – szabad. Gyakorlatilag így fejezhető ki az a felemás jogi szabályzás, ami jelenleg érvényes a hálapénzzel kapcsolatban. Kérni, pláne előre, abszolút tilos, s ha ez kiderül, eljárás indulhat az orvos ellen, és felfüggeszthetik hivatása gyakorlásától. Legalábbis ezt mutatja az a két eset is, ami mostanában borzolta a kedélyeket: a Magyar Orvosi Kamara (MOK) etikai eljárás keretében két évre felfüggesztett tagságától s így hivatása gyakorlásától is egy neves veszprémi nőgyógyászt, miután az ügyben bírósági ítélet is született. A páciense által feljelentett orvos 150 ezer forintos, előre elkért tarifáért kezelt és szelektált daganatos betegeket.

Friss hír, hogy belső vizsgálat indult a Semmelweis Egyetem II. sz. női klinikáján egy szülész ellen is, akit időközben felfüggesztett a MOK, mivel 160 ezer forintot kért egy sürgősségi császárműtétért. „Azért kért pénzt, amiért nem kellett volna: ügyeletes orvos volt, és az ügyeletre beesett nőtől próbált a sürgősségi műtétért pénzt kicsiholni. Holott a szülészorvosok elsősorban a nonstop készenlétért kérnek pénzt. Amikor egy szerződéses orvos például számlát ad, akkor azt írja rá: szülészi készenlét. Hálapénz nélkül is lehet szülni, hiszen az államilag finanszírozott intézményben végzett beavatkozásért elvileg senki nem kérhet pénzt, de akkor nem választható meg az orvos” – magyarázta lapunknak egy szülész-nőgyógyász.

A hálapénz jelensége többnyire a volt szocialista országok mindegyikében jellemző, de Magyarország helyzete a kelet-európai régión belül is rossz: az egészségügyet átitató korrupció mértékét tekintve csak Albániában rosszabb a helyzet, mint nálunk. Többek között ez derül ki az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index (EHCI) legfrissebb, 2016-os adataiból, melyek szerint a vizsgált 35 ország között a 30. helyen állunk az egészségügyi ellátás színvonalának rangsorában, holott 2009-ben még a 20. helyen voltunk. Az EHCI-indexnek a szülészet-nőgyógyászatra vonatkozó értékelései alapján még mindig kirívóan rossz a helyzetünk a császárműtétek és abortuszok gyakorisága, valamint a hálapénz elterjedtsége tekintetében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!