hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pénz, szex, Obama – ezért mondott le Benedek pápa?
Egy vatikáni érsek szerint külföldről sürgették a rezsimváltást

2017. 03. 16.
Több mint négy év telt el azóta, hogy XVI. Benedek váratlanul bejelentette lemondását, és azóta zajlik a találgatás, mi váltotta ki valójában a katolikus egyházfő döntését. A hivatalos indoklást, miszerint megromlott egészségi állapota miatt nem tudta vállalni a hivatallal járó terheket, szerencsére az idő maga megcáfolta, mert Benedek – bár ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt – továbbra is önálló és aktív éle­tet él. Az eddig leggyakrabban említett okok – a Vatikán pénzügyi reformjával szembeni ellenállás, a homoszexuális főpapi lobbi leleplezésétől való félelem, illetve a katolikus egyház liberális elvek szerinti modernizálásának igénye – mellé most egy újabb teória iratkozott fel. Eszerint XVI. Benedek a rá nehezedő „hatalmas külső nyomás” miatt köszönt le.

Februárban vonult nyugdíjba a Ferenc pápával szemben talán legkritikusabb olasz püspök, Ferrara-Comacchio volt érseke, Luigi Negri, miután betöltötte 75. életévét. Negri érsek egy San Marinó-i olasz nyelvű lapnak adott interjúban arról beszélt, hogy az elmúlt négy évben „több alkalommal” találkozott a nyugalmazott pápával, és azt állította, hogy Benedek 2013-ban nem teljesen önként, és nem a hivatalosan közölt egészségügyi okok miatt távozott hivatalából. Az érsek már Benedek pontifikátusa idején is az egyházfő egyik bizalmasának számított, és nem rejtette véka alá, hogy a katolikus egyház számára súlyos problémának látja a jelenlegi pápa tevékenységét. Sőt, 2015-ben egy befolyásos olasz lap, az Il Fatto Quotidiano arról írt, hogy egy szemtanú szerint Negri érsek egyik munkatársának azt mondta: „a Madonna csodája lenne”, ha Ferenc pápa elvesztené hivatalát. Az érsek a beszélgetés tényét nem tagadta, de azt cáfolta, hogy Bergoglio halálát kívánta volna.

Negri most a Rimini 2.0 című hírportálnak arról beszélt, hogy Benedek négy éve „a rá nehezedő hatalmas nyomás” miatt mondott le. Az érsek nem nevezte meg az akkori amerikai elnököt, de szavaiból elég világosan kiderült, hogy Barack Obama és kormánya befolyását gyanítja a vatikáni „rendszerváltás” mögött. „Az igazság előbb-utóbb mindenképpen ki fog derülni arról, vajon kinek milyen súlyos felelőssége volt a Vatikánon belül és kívül a pápa lemondásával kapcsolatban. … Nem véletlen, hogy Amerikában a Wikileaks által közzétett anyagokból kiderült, miszerint egyes katolikus csoportok Trump elnök közbenjárását kérték, állítson fel vizsgálóbizottságot annak kiderítésére, vajon Barack Obama adminisztrációja gyakorolt-e nyomást Benedek pápára” – nyilatkozta Luigi Negri. Az érsek szerint a lemondás körül továbbra is sűrű a homály, de biztos benne, hogy az „igazság és a felelősök személye ki fog derülni”. Hozzátette, ha ez életében nem történik meg, akkor „első kérdése ez lesz Szent Péterhez”.

Annak idején sokan felidézték, hogy Benedek pápa trónra lépése­kor, 2005-ben azt kérte a katolikus hívőktől: „Imádkozzatok értem, nehogy elmeneküljek a farkasoktól való félelmem miatt.” De vajon kik vagy milyen körök lehettek azok a „farkasok”, akikre Benedek utalt? Egy olasz tényfeltáró újságíró, Mau­rizio Blondet 2015-ben összeállította a lemondáshoz vezető események láncolatát, amiből azt a következtetést vonta le, hogy a nemzetközi bankelit és a Vatikánon belül működő homoszexuális lobbi volt leginkább érdekelt a pápacserében, és ez a két befolyásos kör rendelkezett is a szükséges eszközökkel céljai eléréséhez.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!