hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ankara újra fenyeget
Kampánycsörte Hollandia és Törökország között

2017. 03. 16.
„Banánköztársaság, iszlamofóbia, nácizmus” – ilyen szavakkal dobálózott Ankara amiatt, hogy több európai országban török kampányrendezvényeket tiltottak be. A leghevesebben Hollandia ellen keltek ki a törökök, Hága ugyanis múlt hétvégén biztonsági okokra hivatkozva visszavonta a török külügyminiszter leszállási engedélyét, majd a családügyi miniszter gépkocsikonvoját tartóztatta fel és fordította vissza a német határ felé. Ankara büntetőintézkedéseket jelentett be Hollandiával szemben, az Európai Uniót pedig a demokráciáról és az emberi jogokról oktatta ki.

„Azt hittem, a nácizmusnak már vége, de tévedtem. A nácizmus ma is elterjedt a Nyugaton” – ilyen kijelentések hangzottak el Recep Tayyip Erdogan török elnöktől a hétvégén, miután több európai ország nem engedélyezte kampányrendezvényeik megtartását. A nem éppen a demokratikus vezetés megtestesítőjének számító Erdogan Hollandiát például „banánköztársasághoz” és a „náci fasiszták” rendszeréhez hasonlította. Az elnök amiatt dühöngött, hogy a hétvégén Hága keresztbe tett egyik kampányrendezvényüknek Rotterdamban, amely az áprilisi alkotmánymódosításról szóló törökországi népszavazást népszerűsítette volna. Először biztonsági okokra hivatkozva visszavonták annak a repülőgépnek a leszállási engedélyét, amely Mevlüt Cavusoglu török külügyminisztert szállította. Ennek ellenére útnak indult Németországból Rotterdamba Fatma Betül Sayan Kaya családügyi miniszter. Gépkocsikonvoját azonban feltartóztatták a rotterdami török konzulátusnál, majd többórás várakozás után visszafordították a német határ felé.

A konzulátusnál kisebb zavargások alakultak ki: tüntetők üvegekkel és kövekkel dobálták a rendőröket. Rotterdam marokkói származású polgármestere végül szükségállapot rendelt el, így a tiltakozó tömeget vízágyúkkal és lovas rendőrökkel oszlatták fel.   

A történtek miatt Erdogan megfenyegette Hollandiát, hogy fizetni fognak, Ömer Çelik európai uniós ügyekért felelős török miniszter pedig szankciókat helyezett kilátásba a nyugat-európai ország ellen. A heves retorikát tettek is követték: az ankarai kormány büntetőintézkedéseket jelentett be. Amíg Hollandia nem kér bocsánatot, addig nem engedik vissza Törökországba a szabadságon lévő holland nagykövetet. Emellett felfüggesztik a magasabb szintű politikai találkozókat, és nem engedélyezik holland diplomaták repülőútjait sem Törökországba.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!