hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Eldugott világok a pusztában
Kormánytámogatással élénkül a tanyasi romantika

2017. 04. 14.
Tollal talán Móricz Zsigmond festette meg legjobban az alföldi tanyavilágot, amely azóta jócskán visszaszorult, de a szegénység nyomasztó valósága jelenleg is ott lappang a tanyák körül. Még mindig víz és villany nélkül élnek emberek, és hiába a fejlődés, ezekre az eldugott helyekre alig jut el az életöröm. Ahogy régen, ma is vannak, akik itt bujkálnak a sors vagy a hatóság elől.

A szép napsütés ellenére nagyon hideg van, így azonnal szemet szúr egy idős bácsi, aki az útszéli buszmegállóban várakozik zsebre dugott kézzel, csuklóján egy üres csíkos nejlonszatyorral. Buszra vár, Békéscsabára, a megyeszékhelyre utazik, de ezt már csak egy órával később tudom meg tőle, amikor a közeli településről visszafelé jövet még mindig ugyanott áll, ezért így felveszem, hogy ne fagyoskodjon az embertelen hidegben. Nyugdíjügyben megy a városba, kért egy kicsi emelést, rendkívülit, mert ami van, az kevés. Egyedül él, Békéscsabától mindössze tizennyolc kilométerre, de a civilizációtól bizony évtizedekkel lemaradva, egy tanyán. Áram van, víz csak az ásott kútban, körülötte azonban közel és távol senki, csak egy lepusztult major, ahonnan még a betontörmeléket is ellopták az utóbbi években. A főút hét kilométerre van tőle, bolt pedig még messzebb, csak a következő faluban. József egyedül él, két éve temette el a feleségét, három gyermeke távolabb lakik, de hetvenévesen sem adná fel a tanyasi sorsot, mert az egész életét itt élte le. Olyan romantikával és szeretettel beszél a tanyasi életről, hogy ha először hallanék róla, bizony indulnék egy eladó tanyát keresni. Romantika és kínlódás keveredik az idős ember történetében, de ő ezt boldogan éli meg. Sár tavasszal, ősszel és télen, elköltöző szomszédok, kihaló környék és magány naphosszat…

Rombolás és építés

Kovács József szociológus szerint ma a tanyavilág a társadalom perifériáját, sok esetben az abszolút lecsúszást jelenti. Korábban a tanyán élők mindig jelentettek egyfajta biztos hátteret a városok lakosságának, nemcsak nálunk, hanem szinte mindenütt a Kárpát-medencében. Ezzel minden józanul gondolkodó ember tisztában volt, csak éppen a szocialista korszak vezetői nem akartak erről tudomást venni, ezért mindent megtettek ennek a települési formának az elsorvasztása érdekében – mondja a szakember. A különböző országok különböző kommunista vezetőinél hasonló volt a szándék: mindenáron leszámolni a múlttal, a hagyományossal. A tanyavilágban élő emberek is csak a legrosszabbra számíthattak, vagyis ingatlanaik lerombolására. Néhány vidéket leszámítva rengeteg tanyát felszámoltak. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy amit nagyapáink áldottak, azt a fiaik már átkozták, tisztelet a kivételnek – jegyezte meg a szociológus.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!