hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2017. 06.09. (XXI/23) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Háborús hisztéria az Arab-félszigeten

Éppen azokban a hetekben, amikor a kurd vezetésű haderő már az Iszlám Állam „fő­városát”, Rakkát fenyegeti bekerítéssel Szíriában, a terrorszervezet pedig Nagy-Britanniától Ausztrálián át Iránig igyekszik bosszút állni az emberiségen a harctéri vereségekért, váratlanul rendkívül éles konfliktus robbant ki az Arab-félsziget szunnita monarchiái, elsősorban Szaúd-Arábia és Katar között.  A dzsihádista terrorszervezetekkel évtizedek óta bensőséges kapcsolatot ápoló Rijád terrorszervezetek támogatásával vádolta meg szomszédját – de vajon mi állhat a konfliktus hátterében?

A gyűlölet expója

Az elmúlt hetekben több véres terrortámadás is történt a szigetországban, ám a kormányt ez sem rettenti el attól, hogy a Westminster közvetlen szomszédságában adjon otthont egy terrorszervezetekkel cimboráló csoport gigantikus rendezvényének.

A klímavallás eretnekei

Ötszáz éve Luther Márton wittenbergi tételeinek kitűzését fogadhatták olyan megdöbbenéssel Rómában, mint ahogyan világszerte reagáltak Donald Trump bejelentésére, hogy kilép a párizsi klímaegyezményből. Hogyan jön ez a hasonlat? Nos, az amerikai elnök lépése a hardcore klímavédők szemében olyan, korábban elképzelhetetlen eretnekségnek számít, mint a német exszerzetes szakítása az egyedül üdvözítő anyaszentegyházzal.

Fel is út, le is út

Most megsülünk, vagy megfagyunk? – teheti fel a kérdést az ember, amikor nem tud megfelelően eligazodni a globális klímaváltozást övező viták meghökkentő érvei között. Bár a média és a tudóstársadalom időről időre igyekszik sokkolni az olvasókat rettenetes rémképekkel, a történelmi tapasztalatok és a jelen kor ellentmondásai nagyban árnyalják a képet.

Belföld

Lecsó helyett „paradicsom”

Másfél évvel ezelőtt nem sokan fogadtak volna rá, hogy a 2018-as választásra is Farkas Flóriánnal szövetkezve fordul rá a Fidesz. A hazai cigányság első számú vezetője körül olyan mennyiségű botrány látott napvilágot, hogy Lázár János miniszter egy nyilvános ülésen jelentette ki: egyéni karrierjének annyi, „az megy a lecsóba”. A Fidesz legfelsőbb szintjén azonban máshogy látták mindezt, és szövetséget kötöttek vele.

Panel-program újratöltve

Mióta két héttel ezelőtti hódmezővásárhelyi látogatásakor a miniszterelnök felvetette a panelházak visszabontásának ötletét, egyre-másra jelennek meg az alternatív panelprogramról szóló cikkek, elemzések. Még a mértékadó gazdasági hírportálok értekezései is inkább utópisztikusak, mint realisztikusak, kevés konkrétummal, annál több elmélkedéssel és számolgatással. Téma iránti fogékonyságuk azonban jelzi, hogy a miniszterelnök felvetése a hazai ingatlanpiac Achilles-sarkát találta telibe.

Hit és értékek

Nektek lett az ígéret

Tízezrek hallgatták Péter történelmi beszédét a Templom-hegyen, ahol reggeltől estig ezrek vették át a próféták pünkösdi ígéretét az „új szívről és az új szellemről”. Jeruzsálem sosem látott, eksztatikus örömünnepe megrázó köz­-életi esemény lett, ami újranyitotta a lezártnak hitt „Jézus-sztorit”, és demonstrálta a zsidóság előtt a keresztény hit természetfölötti erejét. A pünkösd története, második rész.

HÁTTÉR

„Megmaradtam véletlenül élve”

Lapunk ezzel az írással állít emléket az 1944. május 14-e és július 9-e között Magyarországról embertelen körülmények között elhurcolt vidéki zsidóságnak.

Tiger Woods: Egy brand hanyatlása

2017. május 29-én, hajnali 3 óra tájban otthona közelében letartóztatták Tiger Woodsot, minden idők egyik legjobb golfozóját. Az autójában az út közepén aludt, amikor egy rendőr rátalált. Woods azt állítja: nem tudta, hogy az orvosa által felírt gyógyszerek ilyen módon hatnak a szervezetére. Azt, hogy valójában mi történt, a július 5-én esedékes pert követően fogjuk megtudni, ám az már most világos: a legendás sportoló súlyos krízisen megy át éppen, amiből minden bizonnyal megtépázott hírnévvel kerül ki.

Interjú Bochkor Gáborral

„A legnagyobb feladat mindig az, amikor a legnagyobb tömeget akarod elérni” – mondja Bochkor Gábor rádiós műsorvezető, szerkesztő, akivel többek között a berlini falról, kereskedelmi rádiózásról, szakmabelivel való párkapcsolatról, médiahatóságról, Friderikuszról és Tilláról is beszélgettünk.

Múlt századi élmény és ízek Budapest szívében!

A két világháború közötti pezsgő budapesti zsidónegyedbe kaphatnak betekintést a Hanna Glatt Kóser étterembe látogatók! Az autentikus zsidó ételek, remek kiszolgálás és a csodás környezet együtt járul hozzá az egyedi élményhez.

Drakula él, és elég jól keres

A hollywoodi filmek legendás rémalakjáról, Drakula grófról rengeteg film és írás született. Népszerűsége ma Románia egyik legfontosabb turistacsalogatója, de az eredeti személyről, a középkorban élt Vlad „Dracula” Tepesről, és az ő igaz történetéről csak kevesen hallottak. A kegyetlen vajdának szinte semmi köze a Bram Stoker által alkotott vámpírhoz.

Világraszóló visszatérés

Akit egy picit is érdekel a labdarúgás, az talán már mind tudja, hogy a Bajnokok Ligája 1992–93-as elindulása óta nem volt példa rá, hogy egy csapat meg tudja védeni címét. Zinédine Zidane lett az első vezetőedző, akinek ez sikerült csapatával (korábban, amíg a legrangosabb európai kupát BEK-nek nevezték, ez többször is előfordult). Pedig a francia edző alig másfél éve ül a blancók kispadján. Tavaly, szezon közben váltotta Rafael Benítezt, és rögtön megnyerték a BL-t. Idén pedig a duplázás mellett – öt év szünet után – begyűjtötték a spanyol bajnoki címet is.

„Elrontottuk”

Húsz éve az Ő kezében volt az ország vagyona, ma pedig egy kávé mellett beszélgettünk vele a rendszerváltásról, a privatizációról, a jobb- és baloldalról, valamint holo­kauszttúlélő családjáról.

KÁVÉSZÜNET

Egy illúzió vége

Az ötvenes éveiben járó William Bradley (Brad) Pitt élete fordulóponthoz érkezett. A vörös szőnyegen nemegyszer feltűnt hírességnek a szakmai és párkapcsolati csillogás időszaka után komoly magánéleti törésekkel kell szembenéznie: tizenkét éves gyümölcsöző kapcsolata bomlott fel Angelina Jolie-val, akivel ez idő alatt hat gyereket neveltek együtt.

Úti patika

Hamarosan itt a nyár, a szabadságolások időszaka. Egy kellemes kikapcsolódást ígérő nyaralást azonban könnyen beárnyékolhat egy váratlan rosszullét, fertőzés vagy betegség. Ezért – különösen külföldi utaknál – kulcsfontosságú, hogy vigyünk magunkkal egy úti patikát, és állandóan szedett gyógyszereink mellé tegyünk be néhány alapkészítményt.

Kirándulás a só városába

Egy hétvégi szikrázó napon szerencsénk volt ellátogatni Salzkammergut leghíresebb tavához, a hatalmas hegyek ölelésében fjordszerűen tekergőző Hallstatti-tóhoz. A kristálytiszta vízű tavat csaknem minden irányból 2-3000 méteres hegyek veszik körül változatos túralehetőségek korlátlan tárházát biztosítva. A festői tavat délről a közel 3000 méteres Dachstein határolja híres barlangjaival és merész kilátóival.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!