hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kirándulás a só városába
Hallstatti élmények

2017. 07. 06.
Egy hétvégi szikrázó napon szerencsénk volt ellátogatni Salzkammergut leghíresebb tavához, a hatalmas hegyek ölelésében fjordszerűen tekergőző Hallstatti-tóhoz. A kristálytiszta vízű tavat csaknem minden irányból 2-3000 méteres hegyek veszik körül változatos túralehetőségek korlátlan tárházát biztosítva. A festői tavat délről a közel 3000 méteres Dachstein határolja híres barlangjaival és merész kilátóival.

A tó névadója, Hallstatt sokak szerint egész Ausztria legbájosabb városkája, az Alpok gyöngyszeme, amely felett – a Salzbergen – a környék legnépszerűbb sóbányája vonzza turisták százezreit. Már csupán az idevezető út miatt is megérte felkerekedni (Letenye–Muraszombat–Maribor–Graz–Liezen felől közelítettünk), mert az autópályáról letérve – Graz után – fantasztikus tájak, az Alpok nyúlványai, mesés települések, patakok, számtalan békésen legelésző tehén és festői rétek tárulnak elénk. A helyszínhez közeledve egyre meredekebb az út, olyan szakasz is van, ahol a lejtő 23 fokos. Hallstattba közel egy kilométeres alagúton át lehet bejutni. A városba autóval csak engedéllyel szabad behajtani, de a Lahn nevű városrészben több nagy parkoló is van. Itt kötnek ki a menetrendszerű hajójáratok, is és egy nagy vízesés zúdul alá.

A város felé sétálva egyre többet látunk a kéken csillogó tóból – mint kiderül szerencsénkre, mert idegenvezetőnk szerint ritka, hogy az időjárás ennyire kegyes legyen errefelé. A szikrázó napsütésben teljesen mások a színek, a fények – így néznivaló van bőven. Amúgy meg gyakori a szemerkélő eső – ilyenkor a hegyek ködbe burkolóznak, és nem annyira jók a látási viszonyok.

Mikor megérkezünk, mindenkinek tátva marad a szája: Hallstatt egy hihetetlenül látványos helyen, lélegzetelállító környezetben fekszik a tó és a hegyek közé ékelődve, sziklafalra „felmászott” házikókkal. Így már nem is meglepő, hogy miért nevezte „a világ legszebb tóvárosának” a 19. század egyik nagy utazója, Alexander von Humboldt. Ahogy az sem véletlen, hogy a Stég a Hallstatti-tavon című film már számtalan nemzetközi díjat bezsebelt: Geoff Tompkinson angol fényképésznek ugyanis Salzkammergut a választott hazája, lenyűgöző filmjében épp a Hallsatti-tó csendes szépségét ábrázolja.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!