hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fel is út, le is út
Éghajlatváltozások egykor és ma

2017. 07. 06.
Most megsülünk, vagy megfagyunk? – teheti fel a kérdést az ember, amikor nem tud megfelelően eligazodni a globális klímaváltozást övező viták meghökkentő érvei között. Bár a média és a tudóstársadalom időről időre igyekszik sokkolni az olvasókat rettenetes rémképekkel, a történelmi tapasztalatok és a jelen kor ellentmondásai nagyban árnyalják a képet.

Eltűnő gleccserek, emelkedő tengerszint, táguló ózonlyuk, kihaló jegesmedvék. Drámai változásokról számol be a világsajtó, ha a globális felmelegedésről esik szó. Bár a környezetszennyezés sosem látott méreteket ölt a világban, rendkívül nehéz valós képet kapni arról, hogy mi is az igazság valójában a napjainkban észlelhető klímaváltozással kapcsolatban.

Kétezer éve is volt felmelegedés

A történelemben zajló drasztikus klímaváltozásokat többek között a sok ezer éves fák évgyűrűinek vizsgálatából mutatják ki a kutatók. Rendkívül leegyszerűsítve, a végső konklúziót úgy vonják le, hogy az évgyűrűk vastagságából következtetnek az adott évszak hőmérsékletére és páratartalmára. Ahogyan fejlődik a tudomány, úgy egyre pontosabb méréseket tudnak végezni például a római korra vonatkozóan is.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!