hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A klímavallás eretnekei

2017. 06. 08.
Ötszáz éve Luther Márton wittenbergi tételeinek kitűzését fogadhatták olyan megdöbbenéssel Rómában, mint ahogyan világszerte reagáltak Donald Trump bejelentésére, hogy kilép a párizsi klímaegyezményből. Hogyan jön ez a hasonlat? Nos, az amerikai elnök lépése a hardcore klímavédők szemében olyan, korábban elképzelhetetlen eretnekségnek számít, mint a német exszerzetes szakítása az egyedül üdvözítő anyaszentegyházzal.

A klímaváltozás ugyanis csak részben tudományos kérdés (mint ilyen, természetesen vannak mellette és ellene szóló érvek, amelyeket szakemberek megvitatnak, és amelyek alapján javaslatokat fogalmaznak meg), sokak számára azonban a globális felmelegedés kultusz, annak szinte minden vallási ismérvével. A hívek armageddoni hangulatú reakciói mindenesetre ezt tükrözik (lásd keretes írásunkat).

„A globális felmelegedés vallássá vált” – ezt már Dr. Ivar Giaever Nobel-díjas fizikus mondta. A tudós 2008-ban még Barack Obama megválasztása mellett kampányolt. „Az országnak egy igazi jövőképpel rendelkező vezetőre van szüksége” – írta nyílt levelében, ám 2015-ben már nyíltan bírálta az elnököt, mert a tények figyelmen kívül hagyása mellett, sőt, azok ellenére kultikus dogmává emelte a klímaváltozást. „A globális felmelegedés olyan, mint a katolikus egyház: nem lehet róla beszélni” – mondta Giaever a németországi Lindauban a Nobel-díjas tudósok 65. nemzetközi konferenciáján.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!