hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Úti patika
Nyaraláskor se felejtsük otthon a gyógyszereinket!

2017. 07. 06.
Hamarosan itt a nyár, a szabadságolások időszaka. Egy kellemes kikapcsolódást ígérő nyaralást azonban könnyen beárnyékolhat egy váratlan rosszullét, fertőzés vagy betegség. Ezért – különösen külföldi utaknál – kulcsfontosságú, hogy vigyünk magunkkal egy úti patikát, és állandóan szedett gyógyszereink mellé tegyünk be néhány alapkészítményt.

Még jóval indulás előtt gondoljuk át, az egyes családtagok mely gyógyszereket szedik folyamatosan, mit kell majd feltétlenül magunkkal vinnünk. Adott esetben a felkészülés így hosszabb időt is igénybe vehet, hiszen lehet, hogy fel kell íratnunk a készítményeket, és gondoskodnunk kell azok kiváltásáról. Ha például valaki tudja magáról, hogy allergiás a darázs- vagy egyéb rovarcsípésre, feltétlenül gondoskodjon a megfelelő ellenszerről, ami így akár életmentő is lehet. Ha valakinek asztmás vagy allergiás rohamokra is számítania kell, a szükséges gyógyszer mellett az alkalmazandó segédeszköz (inhalátor vagy egy esetleges injekció) is legyen kéznél.

Ha külföldre, netán egzotikus tájakra utazunk, fennállhat az ételmérgezés vagy valamilyen bélfertőzés kialakulásának veszélye. Általában véve már maguk a megváltozott körülmények is némi stresszt idézhetnek elő, az ismeretlen, újfajta ételek, fűszerek vagy a csapvíz kellemetlenkedő baktériumokat rejthet magában. De a legnagyobb veszélyt még így is sokszor a túlevés jelenti, ami felerősítheti vagy előidézheti például az epepanaszokat.

Heveny görcsös fájdalmakat, simaizomgörcsöket idézhet elő epekő vagy epehólyag-gyulladás, húgyúti kő vagy gyulladás, bél- és gyomorproblémák, vagy egyéb emésztőszervi problémák. Az ilyen tünetek enyhítéséhez szükség lehet görcsoldó, fájdalomcsillapító szerekre. Utazás előtt ezért jó, ha ezekből is „betankolunk”, és nem árt tanulmányozni azt is, melyik milyen jellegű fájdalom, gyulladás vagy görcs kezelésére jó. Hasznos becsomagolni emésztést, epeműködést elősegítő, enzimpótló szereket is, és ne felejtkezzünk el egy esetleges hasmenés vagy székrekedés előfordulásáról sem.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!